Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Monzúny v Indii zabili už vyše 200 ľudí

.redakcia .svet

Počet obetí záplav spôsobených monzúnovými lejakmi, ktoré bičujú pobrežné oblasti južnej a západnej Indie, stúpol v utorok na 202. Do núdzových táborov úrady presunuli okolo 1,2 milióna obyvateľov.

Monzúny v Indii zabili už vyše 200 ľudí AP Photo/Mukhtar Khan/SITA

najhoršie postihnutým regiónom už druhý rok po sebe juhoindický zväzový štát Kérala, ktorý je pre svoje pláže, dovolenkové strediská v zelených kopcoch a sieť lagún i jazier turistickým rajom.

„Počet mŕtvych v štáte sa zvýšil na 88... stále evidujeme najmenej 40 nezvestných,“ uviedol pre agentúru AFP hovorca kéralskej polície.

Z najsilnejšie postihnutých okresov tohto štátu ako Vajanád, Malappuram a Kóžikkót (Kálikút) evakuovali do núdzových táborov viac než 250.000 civilistov.

V susednom štáte Karnátaka prišlo o život najmenej 48 ľudí, nezvestných však ostáva 16. Podľa citovaného predstaviteľa vlády sa situácia v štáte zlepšila a lejaky ustúpili.

„V posledných niekoľkých dňoch sme zachránili približne 677.000 ľudí, domnievam sa, že voda by v nasledujúcich 24-48 hodinách mala začať opadať,“ dodal tento predstaviteľ vlády v Karnátake.

Do pátracích, záchranných a humanitárnych operácií boli nasadené miestne záchranné služby a vojaci pozemných, námorných a vzdušných síl. Mnoho diaľnic a hlavných ciest v postihnutých oblastiach je poškodených alebo ich stúpajúca voda odrezala od okolia.

Indické médiá informovali o 66 úmrtiach v západných štátoch Maháraštra a Gudžarát, pričom do núdzových táborov presťahovali desaťtisíce ľudí.

Hoci sú monzúnové dažde kľúčové pre doplnenie zásob vody v suchom trpiacej Indii, každý rok pripravia o život po celej krajine stovky ľudí.

Vlani postihli štát Kérala najhoršie záplavy za takmer storočie a zahynulo pri nich okolo 450 ľudí.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite