Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Amazonský prales mizne z roka na rok rýchlejšie. „Brazílsky Trump“ satelitným snímkam neverí

.matúš Dávid .svet

Tri územia TANAP-u alebo šesťkrát rozloha Bratislavy. Takú veľkú plochu dažďových pralesov v Brazílii odlesnili ťažiari v júli. Amazonské „pľúca Zeme“ miznú čoraz rýchlejšie, no brazílsky nacionalistický prezident Jair Bolsonaro aj tak ignoruje ekoaktivistov a obviňuje vedcov z klamstva.

Amazonský prales mizne z roka na rok rýchlejšie. „Brazílsky Trump“ satelitným snímkam neverí Andre Penner/AP/FILE/SITA 15. september 2009 Novo Progresso, Brazília: Archívna snímka ukazuje odlesnenú oblasť neďaleko mesta Novo Progresso v štáte Para na severe Brazílie.

stromy v amazonskom dažďovom pralese v Brazílii miznú výrazne rýchlejšie než vlani či roky predtým. Skončilo sa obdobie dažďov a už niekoľko mesiacov po sebe sa tempo ťažiarov dreva zvyšuje.

Na rekordné odlesňovanie nedávno upozornil brazílsky Národný ústav pre výskum vesmíru (INPE). Podľa oficiálnych údajov tejto vládnej agentúry zmizlo len počas júla približne 2 250 kilometrov štvorcových amazonského pralesa.

„Stromy v dažďovom pralese v Brazílii miznú výrazne rýchlejšie než vlani či roky predtým.“

To je zhruba trojnásobok rozlohy najstaršieho národného parku na Slovensku, TANAP-u, alebo šesťnásobok územia Bratislavy. Vedci z brazílskeho výskumného ústavu zbierali dáta pomocou družíc, ktoré monitorovali miznúcu zeleň.

Satelitné zábery ako dôkaz úbytku pralesov pravidelne zverejňujú aj svetové agentúry či organizácie. Družice amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) napríklad sledujú amazonské pralesy už desaťročia. Takto zachytili ich miznutie v brazílskom štáte Rondônia v rokoch 2000 až 2012:

NASA/CT24/.TYZDEN/MATUS DAVID
Takto družice NASA zachytili postupné miznutie dažďového pralesa v brazílskom štáte Rondônia v rokoch 2000 až 2012.

Agentúra INPE varuje, že pri súčasnom rýchlom tempe odlesňovania sa do roku 2030 prales v Brazílii zmenší na 40 percent pôvodnej veľkosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite