Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sluha ľudu či reformátor? Lídrov novej Ukrajiny čakajú neľahké úlohy

.matúš Dávid .svet .politika

Predčasné parlamentné voľby boli zatiaľ posledným otrasom politického zemetrasenia, ktoré na Ukrajine nastalo po nástupe komika Volodymyra Zelenského do prezidentského paláca. Kam kráčajú naši východní susedia a čo ich na novej ceste čaká?

Sluha ľudu či reformátor? Lídrov novej Ukrajiny čakajú neľahké úlohy EVGENIY MALOLETKA/AP/SITA 21. júl 2019 Kyjev, Ukrajina: Ukrajinský prezident a zakladateľ strany Sluha ľudu Volodymyr Zelenskyj reční po úspechu v predčasných parlamentných voľbách.

ukrajina sa politicky zásadne zmenila. Oligarchovia, až na pár výnimiek, oslabli a júlové voľby už neboli len „hrou o tróny“ v réžii skupiny vyvolených. Voliči odmietli doterajšie elity a starým matadorom vystavili červenú kartu.

V demokratických voľbách odovzdali moc do rúk ľuďom, ktorí dosiaľ vo vrcholovej politike nepôsobili.

Víťazná strana Sluha ľudu prezidenta Volodymyra Zelenského je plná nováčikov. Iste, rizikom je neskúsenosť a možno aj pochabosť neznámych tvárí s nepredvídateľným správaním. Ukrajinci sú však už takí znechutení z doterajších vlád, že prakticky nemali inú možnosť.

„Prezident Zelenskyj vedel, čo robí. Zviezol sa na vlne popularity a využil ju vo svoj prospech.“

Pôvodne sa mali parlamentné voľby na Ukrajine konať na jeseň. Herec z populárneho komediálneho seriálu však v aprílových voľbách s prehľadom porazil dovtedajšieho prezidenta Petra Porošenka a ak chcel začať plniť predvolebné sľuby, nemal inú možnosť než rozpustiť parlament.

V zmiešanom prezidentsko-parlamentnom systéme totiž ukrajinská hlava štátu bez podpory parlamentu veľa nezmôže.

Prezident Zelenskyj vedel, čo robí. Po vzore šéfa Elyzejského paláca Emmanuela Macrona sa zviezol na vlne popularity a využil ju vo svoj prospech. Vyplatilo sa, lenže obľúbenosť medzi Ukrajincami nebude trvať večne. Popularita mu bude z mesiaca na mesiac určite klesať a len ak si správne určí priority, môže uspieť.

Eugen Korda
Pozrite si aj celý rozhovor o Ukrajine s analytikom Alexandrom Dulebom z SFPA:

 „S dôverou a silným mandátom prichádza aj zodpovednosť. Ukrajina nie je v dobrej ekonomickej kondícii a pokiaľ nechce zbankrotovať, nový Zelenského tím bude musieť robiť aj nepopulárne rozhodnutia, ktoré budú v rozpore s očakávaniami ľudí, ktorí ho volili,“ hovorí pre .týždeň Alexander Duleba zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite