Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Johnson rozdelil Britov. Brexit chce za každú cenu

.filip Minich .svet .politika

Čo sa zmení v Británii po nástupe nového premiéra? Nič. Prostoreký a ľahkovážny extrovert nahradil strnulú introvertku, no kľúčová otázka, ktorá krajinu poznačí na desaťročia, zostáva nevyriešená.

Johnson rozdelil Britov. Brexit chce za každú cenu ROTA/CAMERAPRESS/PROFIMEDIA 24. júl 2019 Londýn, Veľká Británia: Kráľovná Alžbeta II. víta v Buckinghamskom paláci Borisa Johnsona, ktorého zároveň poveruje zostavením novej vlády.

borisovi Johnsonovi sa splnil sen. Väčšina členov Konzervatívnej strany v niekoľko týždňov trvajúcom hlasovaní uprednostnila práve jeho. Vyhral vďaka svojmu šarmu, ľudovému prejavu, pri ktorom si nedáva servítku pred ústa a isto mu pomohla aj dávka arogancie a občasné zavádzanie až klamstvo. V roku 2016 sa mu to nepodarilo, poľahky ho predbehla Theresa May, no pán Johnson krok po kroku pracoval na tom, aby ju nahradil. 

V otázke brexitu stál od začiatku referendovej kampane úplne na okraji, v najtvrdšom a najradikálnejšom krídle, ktoré chcelo rozviazať vzťahy s Európskou úniou najviac, ako sa len dá. Boris Johnson nechce, aby bola Británia s EÚ previazaná ani podľa modelu Nórska, ani Švajčiarska. 

V prípade brexitu bez dohody, o ktorom nový premiér neustále hovorí, by mali Briti dokonca s Úniou horšie vzťahy, než má Kanada alebo Japonsko. 

Pred referendom bol tento najtvrdší scenár brexitu podporovaný minimom ľudí, dnes je to aj vďaka Borisovi Johnsonovi reálna možnosť. So zopár desiatkami kolegov sa zaťal a blokoval všetko, s čím Theresa May prišla, až sa mu ju podarilo vyhnať. 

„Brexit sa tak zamotal, že existujú už len hrozné a ešte horšie riešenia. “

Kormidla sa chopil okamžite a obklopil sa ľuďmi, ktorí sú na jeho vlne. Je otázne povedať, aká veľká časť konzervatívcov či celkovo Britov podporuje Johnsonovo radikálne ťaženie. Isté však je, že existujú desiatky miliónov ľudí, ktorí sa oprávnene obávajú o svoj životný štandard, prácu a základné istoty v prípade neriadeného brexitu. Niekoho sa to týka priamo, iného prostredníctvom rodiny, niekoho cez zamestnávateľa, ktorý má úzke obchodné vzťahy s EÚ a niekoho vôbec. 

Nepochybne nie je problém nájsť presne opačný prípad vášnivého odporcu EÚ, ktorý hovorí o kriminalite prisťahovalcov, bruselskej byrokracii a podobne. Brexit je osobná vec a vyriešiť ju na všeobecnú spokojnosť si vyžaduje sakramentský kus umu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite