Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

„Zóna bez LGBT“. V katolíckom Poľsku pred voľbami rastie nenávisť voči gejom a lesbám

.matúš Dávid .svet

Nielen v Bratislave, ale aj v Poľsku bol uplynulý víkend Dúhový Pride. Na účastníkov pochodu tam zaútočili agresívni ultranacionalisti a futbaloví chuligáni. O štyri dni neskôr zas provládny konzervatívny týždenník Gazeta Polska vyšiel s prílohou v podobe nálepiek s preškrtnutou dúhovou vlajkou.

„Zóna bez LGBT“. V katolíckom Poľsku pred voľbami rastie nenávisť voči gejom a lesbám AP/SITA 20. júl 2019 Białystok, Poľsko: Polícia musela použiť slzotvorný plyn proti skupine mladých mužov, ktorí sa snažili zastaviť Dúhový pochod v meste na východe Poľska.

minulú sobotu kráčalo ulicami v centre Białystoku na východe Poľska asi tisíc ľudí s dúhovými vlajkami. Niesli transparenty s heslami ako „Láska nie je hriech“ či „Za genderovú rovnosť“. Účastníkov prvého Dúhového Pridu v tomto poľskom meste však museli od začiatku chrániť policajti, vrátane ťažkoodencov.

Pochod za práva gejov, lesieb a ďalších sexuálnych menšín totiž násilím narušili futbaloví chuligáni a nacionalistickí stúpenci poľskej ultrapravice. Na jednom z videí zverejnenom na YouTube môžete napríklad vidieť, ako agresívni útočníci kopú do mladého muža:

Skupiny extrémistov hádzali do pokojných demonštrantov a policajtov delobuchy, kamene či fľaše. Kričali pritom heslá ako „Boh, hrdosť a vlasť“ alebo „Vyčistiť Białystok od zvrhlíkov“ a pálili dúhové vlajky. Podľa polície ich bolo zhruba štyri tisíc, čo je takmer päťnásobne viac ako ľudí na pochode.

Viacerí muži, oblečení v tričkách s ultranacionalistickými nápismi a znakmi, po skončení sprievodu zaútočili na jednotlivých účastníkov. V putách skončilo viac ako 20 výtržníkov, niektorí mali pri sebe ohlušujúce granáty či štipľavý paprikový sprej. O počte zranených polícia ani poľské médiá podrobnejšie neinformovali.

„Nacionalistickí extrémisti hádzali do pokojných demonštrantov aj policajtov delobuchy, kamene či fľaše.“

Proti Dúhovému pochodu v meste Białystok protestovali nenásilnou formou aj regionálni členovia poľskej nacionalisticko-konzervatívnej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) či predstavitelia Katolíckej cirkvi.

Usporiadali napríklad hromadnú modlitbu za zachovanie tradičnej rodiny či „rodinný piknik“ pre odporcov homosexuálov. Náboženské kruhy pritom od samého začiatku ostro kritizovali rozhodnutie radnice povoliť v meste pochod za práva sexuálnych menšín.

Zatiaľ čo polícia útoky bezprostredne odsúdila, vládni politici spočiatku mlčali a na násilnosti oficiálne reagovali až s odstupom času.

Poľská ministerka vnútra Elżbieta Witek napríklad stroho reagovala na druhý deň, keď na sociálnej sieti Twitter napísala, že „neexistuje súhlas s chuligánskym správaním, ktoré narušuje práva iných. Policajti analyzujú nahrávky a dôkazy poslúžia prokuratúre. Osoby, ktoré porušili právo, ponesú následky“.

„Vplyvný poľský konzervatívny týždenník Gazeta Polska má blízko k politikom vládnej strany PiS.“

Incident v Białystoku odsúdil aj hovorca Poľskej biskupskej konferencie: „Násilie a pohŕdanie nemôžu byť v žiadnom prípade tolerované a ospravedlňované. Je treba vyjadriť jednoznačný nesúhlas s agresiou.“

Poľskú vládu pre zmenu ostro skritizovala opozícia. Končiaci šéf Európskej rady a niekdajší poľský premiér Donald Tusk na Twitteri napísal, že „chuligáni, antisemiti a homofóbovia nie sú nič nové. Tragédiou je vláda, je ich patrónom. Všetci Poliaci, bez ohľadu na názory, musia povedať násiliu dosť“. Zjednotená poľská liberálna ľavica plánuje na najbližšiu sobotu v Białystoku Pochod proti násiliu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite