Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Britská vláda pripravuje možné sankcie voči Iránu

.redakcia .svet

Podľa britského denníka Daily Telegraph, britskí ministri pripravujú plány zamerané na uvalenie sankcií na Irán v dôsledku toho, že zadržal v Perzskom zálive ropný tanker plaviaci sa pod britskou vlajkou.

britský minister zahraničných vecí Jeremy Hunt by mal podľa očakávaní už v nedeľu oznámiť diplomatické a ekonomické opatrenia v reakcii na incident, zahŕňajúce možné zmrazenie majetku.

Londýn by mohol naliehať na OSN a Európsku úniu, aby opätovne zaviedli sankcie voči Iránu, odvolané v roku 2016 po dohode o iránskom jadrovom programe, uviedol denník Daily Telegraph na svojej stránke.

Británia v sobotu Bezpečnostnej rade OSN oznámila, že iránske sily zastavili tanker plaviaci sa pod britskou vlajkou v teritoriálnych vodách Ománu, a označila to za „nelegálne zasahovanie“. Podľa listu britského zastupiteľstva pri OSN táto loď chcela v súlade s medzinárodným právom preplávať cez „medzinárodný prieliv“, v čom jej nemôže nikto brániť. List poslali aj generálnemu tajomníkovi OSN.

Incident prichádza po vyhrážkach Teheránu, že sa odplatí za to, že v britskom zámorskom území Gibraltár začiatkom júla zadržali iránsky tanker Grace 1 pre podozrenie z porušenia sankcií voči Sýrii.

Británia vyzvala Irán, aby tanker Stena Impero prepustil, a Bezpečnostnú radu OSN informovala, že pracuje na vyriešení záležitosti diplomatickými prostriedkami.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite