Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Írsko je pripravené na zmeny vo vzťahu s Britániou, tvrdí Simon Convey

.redakcia .svet

Írsky minister zahraničných vecí v piatok vyhlásil, že Írsko je pripravené urobiť zmeny v plánoch pre budúce vzťahy s Britániou po jej odchode z EÚ, informovala agentúra DPA. Meniť dohodu o brexite Coveney odmietol.

„Myslím si, že je to veľmi jasné, a nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes zopakovala, že dohoda o odchode je dohoda o odchode,“ povedal Coveney v Bruseli po stretnutí s hlavným vyjednávačom EÚ pre brexit Michelom Barnierom.

Merkelová v rámci piatkovej tlačovej konferencie v Berlíne trvala na tom, že nový britský premiér by sa mal držať existujúcej dohody o brexite. Opatrenie backstop bude „zrušené“, keď sa obe strany dohodnú na budúcich podmienkach vzájomného obchodu.

Írska poistka, tzv. backstop je súčasťou dohody, ktorú s EÚ vyjednala premiérka Mayová. Má zabrániť opätovnému zavedeniu kontrol na hraniciach medzi nezávislou Írskou republikou a Severným Írskom, ktoré je súčasťou Spojeného kráľovstva.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite