Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Situácia v Sudáne sa upokojila. Protestujúci a vojenská rada sa dohodli

.redakcia .svet

Protestujúci Sudánci a vládnuci generáli dnes podpísali dohodu o deľbe moci, čo v krajine umožní vznik civilnej vlády. Práve to bola hlavná požiadavka demonštrantov z prodemokratického hnutia po aprílovom zosadení prezidenta Umara Bašíra.

Situácia v Sudáne sa upokojila. Protestujúci a vojenská rada sa dohodli Mahmoud Hjaj/AP/SITA

obe strany predbežne podpísali dokument nazvaný „Politická deklarácia“, a to po intenzívnych celonočných rozhovoroch o podrobnostiach dohody.

Zástupca šéfa vládnucej vojenskej rady Muhammad Hamdán Dagalo, ktorý v mene generálov dohodu inicioval, povedal, že dohoda je pre Sudán „historickou chvíľou“.   

Hlavný vodca protestujúcich Ibráhím Amín sa vyjadril: „Politickú deklaráciu sme dnes dokončili. V rozhovoroch o ústavnom dokumente budeme pokračovať v piatok.“      

Historickú dohodu o deľbe moci, ktorú obe strany odsúhlasili už 5. júla, sprostredkovala Africká únia (AÚ) a etiópski sprostredkovatelia, a to po intenzívnych rokovaniach medzi zoskupením zastrešujúcim protestujúcich ľudí a vládnucimi generálmi.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite