Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Londýne nepostavia tristometrový mrakodrap. Narušil by panorámu mesta

.redakcia .svet

Londýnsky starosta Sadiq Khan zablokoval plány na výstavbu 300 metrov vysokého mrakodrapu neďaleko rieky Temža. Štíhla stavba prezývaná Tulipán so sklenenou vyhliadkovou plošinou by podľa starostu priniesla iba obmedzený verejný osoh a narušila by panorámu britskej metropoly.

V Londýne nepostavia tristometrový mrakodrap. Narušil by panorámu mesta Ross D. Franklin/AP/SITA

mrakodrap z dizajnérskeho štúdia uznávaného britského architekta Normana Fostera by bol druhou najvyššou stavbou v Londýne i v celej západnej Európe – po neďalekom londýnskom mrakodrape The Shard s výškou 305 metrov.

„Starosta po tom, ako si projekt detailne preštudoval, vyjadril v súvislosti s touto žiadosťou mnoho závažných námietok a musel odmietnuť udelenie povolenia na výstavbu. Domnieva sa najmä, že dizajn nemá vzhľadom na danú význačnú lokalitu dostatočnú kvalitu, pričom by stavba poškodila panorámu Londýna a mala negatívny vplyv na výhľad na neďaleký Tower, ktorý je na zozname svetového dedičstva UNESCO,“ uviedol Khanov hovorca.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite