Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

EÚ končí s palmovým olejom. Malajzia hrozí obchodnou vojnou

.filip Minich .svet

Európa už nechce palmový olej v nafte. Dôvodom je likvidácia pralesov. Malajzia oznámila, že sa bude sťažovať na Svetovej obchodnej organizácii.

EÚ končí s palmovým olejom. Malajzia hrozí obchodnou vojnou DITA ALANGKARA / AP / SITA Záchrana mladého orangutana, ktorý uviazol pri vypaľovaní pralesa.

rúbanie pralesov, mŕtve slony, tigre aj orangutany, hektolitre pesticídov či detská práca. Aj to je cena za výhodný palmový olej. Ten sa získava z obrích monokultúr v juhovýchodnej Ázii, predovšetkým v Indonézii a Malajzii. 

Obe krajiny sú teraz v pozore, Európa totiž od budúceho roku začne útlm používania palmového oleja v pohonných látkach. V roku 2030 má platiť úplný zákaz, práve pre problémy spojené s jeho získavaním. 

„Sledujeme to a v spolupráci s advokátmi pripravujeme dokumenty na sťažnosť pred Svetovou obchodnou organizáciou. Takisto zháňame expertov, ktorí nám s prípadom pomôžu,“ uviedla podľa agentúry Reuters malajzijská ministerka hospodárstva Teresa Kok. 

Dodala, že pre Malajziu by bolo strategické podať sťažnosť spoločne s Indonéziou. Krajiny sú najväčšími producentmi palmového oleja, pričom pokryjú vyše 85 percent svetovej spotreby. Obe hrozia bojkotom tovarov z EÚ.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite