Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Syriza mieri do opozície, neonacisti von z parlamentu. Tvrdá, ale užitočná lekcia z Grécka

.matúš Dávid .svet .politika

Populizmus začína prehrávať. Radikálna revolta proti establišmentu, či už sprava alebo zľava, nie je schodnou cestou. Dokonca aj unavené Grécko sa vracia k vláde tradičnej strany. Ak zodpovedne pomenuje problémy a nájde kľúč na ich riešenie, môže byť pre Európu inšpiráciou.

Syriza mieri do opozície, neonacisti von z parlamentu. Tvrdá, ale užitočná lekcia z Grécka PANAYOTIS TZAMAROS/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA 8. júl 2019 Atény, Grécko: Ľavičiar Alexis Tsipras po štyroch rokoch opúšťa premiérske sídlo. Novým predsedom gréckej vlády sa stal umiernený konzervatívec a šéf Novej demokracie Kyriákos Mitsotákis.

pred vchodom do Maximos Mansion, známej aténskej budovy v klasicistickom štýle, ktorá od začiatku osemdesiatych rokov slúži ako sídlo gréckych premiérov, netrpezlivo postáva skupina novinárov.

Je 8. júl, deň po predčasných parlamentných voľbách, a Gréci už poznajú zloženie novej vlády aj meno jej lídra. Vo väčšine európskych krajín vec nevídaná.

Na schodoch paláca sa objavia dvaja muži v oblekoch, kravatu má na sebe len jeden z nich. Nasleduje podanie rúk a zdvorilé úsmevy do objektívov. Lúčiaci sa Alexis Tsipras v rozopnutej košeli a uhladený elegán Kyriákos Mitsotákis takto urobili symbolickú hrubú čiaru za ďalšou kapitolou gréckych dejín.

Charizmatický ľavicový populista a šéf strany Syriza (Koalícia radikálnej ľavice) Tsipras, ktorý sa v premiérskom kresle zmenil na etablovaného politika, odchádza do opozície. Na poste šéfa vlády ho strieda pravičiar zo slávnej politickej dynastie, absolvent Harvardu a Stanfordu a bývalý bankár Mitsotákis.

8. júl 2019 Atény, Grécko: Šéf strany Syriza Alexis Tsipras vítai nového gréckeho premiéra Kyriákosa Mitsotákisa, ktorý je šéfom stredopravicovej Novej demokracie.Thanassis Stavrakis/AP/SITA8. júl 2019 Atény, Grécko: Šéf strany Syriza Alexis Tsipras vítai nového gréckeho premiéra Kyriákosa Mitsotákisa, ktorý je šéfom stredopravicovej Novej demokracie.

Jeho Nová demokracia (ND) získala v prvých parlamentných voľbách od ukončenia záchranných programov takmer 40 percent hlasov. Vďaka volebnému bonusu v podobe 50 mandátov pre víťaza obsadí stredopravicová strana v 300-člennom parlamente až 158 kresiel, teda pohodlnú väčšinu.

Triumf umiernených konzervatívcov, ktorí boli dosiaľ v opozícii, dal definitívnu bodku za flirtovaním Grécka s radikálnou ľavicovou populistickou politikou. To však nie je jediná správa z povolebných Atén.

Gréci ukázali, že vedia vzdorovať aj ďalšiemu nebezpečnému európskemu trendu – rastúcej podpore extrémistických a nacionalistických strán. Okrem toho si treba všímať, akým prerodom prešla ľavicová Syriza za posledné roky. A napokon netreba prehliadať ani výzvy, ktorým bude čeliť nová pravicová vláda.

zlatý súmrak neonacistov

Tak ako slovenskí kotlebovci, českí okamurovci či francúzski lepenovci, aj neonacistickí radikáli zo Zlatého úsvitu vyrástli na pozadí migračnej krízy v Európe. V prípade Grécka treba pridať ešte aj hlbokú ekonomickú a sociálnu krízu, ktorá znásobila obavy ľudí.

„Triumf umiernených konzervatívcov dal bodku za flirtovaním Grécka s radikálnou a populistickou politikou“

V roku 2015 získalo ultrapravicové protiimigračné hnutie Zlatý úsvit takmer 7 percent hlasov a jeho poslanci obsadili 18 kresiel. V nedávnych voľbách však táto parlamentná strana, kedysi tretia najsilnejšia, pohorela na plnej čiare a nezískala ani len tri percentá hlasov potrebné na vstup do zákonodarného zboru.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite