Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

EÚ bude viesť prvýkrát v histórii žena. Ursula von der Leyen

.filip Minich .svet

Nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyen nahradí Jeana-Clauda Junckera v čele Európskej komisie. Štáty strednej a východnej Európy nezískali ani jeden z top postov v EÚ.

EÚ bude viesť prvýkrát v histórii žena. Ursula von der Leyen Swen Pfoertner/AP/SITA

premiéri a prezidenti členských štátov EÚ sa nedokázali dohodnúť celé dni a noci. Zhoda nebola na Manfredovi Weberovi ani Fransovi Timmermansovi. 

Európska únia preto definitívne opustila systém tzv. spitzenkandidátov (volebných lídrov frakcií) a hľadal sa kompromis. Z neho vyšla nemecká ministerka obrany – Ursula von der Leyen. 

Silnú podporu získala od Talianska, Francúzska aj štátov V4. Nomináciu Ursuly von der Leyen ešte musí schváliť Európsky parlament. 

Lídri členských štátov sa dohodli aj na ďalších top postoch. Za nového predsedu Európskej rady zvolili belgického premiéra Charlesa Michela. 

Španielsky minister zahraničných vecí Josep Borrell sa stane Vysokým predstaviteľom Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku a šéfkou Európskej centrálnej banky bude šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagarde.

„Kľúčové posty obsadia ľudia zo starých členských štátov. V4 dokázala jedine blokovať, pre seba nevybojovala nič.“

Stredná a východná Európa nebude mať žiaden zo štyroch top postov. V4 si síce presadila, že šéf Európskej komisie nebude ani Manfred Weber, ani Frans Timmermans, no s veľkou pravdepodobnosťou museli následne ustúpiť z nároku na štyri kľúčové posty. 

Je pravdepodobné, že Maroš Šefčovič získa opäť post podpredsedu Komisie, ktorý zastával aj doteraz. 

eurofederalistka

Portál Politico upozornil na fakt, že Ursula von der Leyen v minulosti viackrát nahlas hovorila o federalizácii Európy. 

„Mojím cieľom sú Spojené štáty európske – po vzore fungovania Švajčiarska, Nemecka či USA,“ povedala der Leyen pre týždenník Der Spiegel v roku 2011.  

V interview pre Die Zeit zasa uviedla: „predstavujem si Európu, kde moje deti a vnúčatá nebudú žiť v štátoch zaseknutých národniarskymi záujmami.“

Keď sa stala ministerkou obrany, bola hlasnou zástankyňou európskej armády. 

Je veľmi nepravdepodobné, že Ursula von der Leyen bude v čele Európskej komisie tlačiť s integráciou na pílu. Jedna vec je mať vízie, druhá robiť reálnu politiku. 

V čase, keď rastú europopulistické a nacionalistické sily, je absolútne nereálne očakávať prehlbovanie integrácie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite