Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Trump sa už tretíkrát stretol s Kim Čong-unom, vkročil do KĽDR a ohlásil obnovenie jadrových rokovaní

.martina Juhászová .svet

Americký prezident Donald Trump po zvítaní sa s Kimom prekročil demarkačnú líniu, a tak sa stal zároveň prvým lídrom Spojených štátov, ktorý vstúpil na územie Severnej Kórey.

Trump sa už tretíkrát stretol s Kim Čong-unom, vkročil do KĽDR a ohlásil obnovenie jadrových rokovaní Susan Walsh/AP/SITA Donald Trump v hraničnej dedine Pchanmundžom v demilitarizovanej zóne medzi Južnou a Severnou Kóreou.

americký prezident Donald Trump si v nedeľu v demilitarizovanej zóne na medzikórejskej hranici podal ruky so severokórejským vodcom Kim Čong-unom.

„Mali sme s predsedom Kimom veľmi dobré stretnutie. Toto je veľmi slávny, historický deň,“ povedal Trump.

Šlo o krátke 50-minútové stretnutie, ktoré sa uskutočnilo na popud šéfa Bieleho domu pri príležitosti návštevy Južnej Kórei. Konanie samotnej návštevy potvrdil až dnes juhokórejský prezident Mun Če-in.

Na brífingu po rozhovoroch za zatvorenými dverami s Kimom šéf Bieleho domu novinárom povedal, že Spojené štáty a Severná Kórea určili tímy, ktorých hlavnou úlohou bude obnoviť v priebehu niekoľkých týždňov jadrové rokovania medzi oboma krajinami.

Obaja vodcovia si na demarkačnej línii potriasli rukou a vykročili smerom na severokórejské územie. Následne sa vrátili späť na juhokórejskú stranu, kde sa stretli s juhokórejským prezidentom.

Trump uviedol, že dúfa, že KĽDR a USA dokážu dospieť ku komplexnej dohode, avšak zdôraznil, že rýchlosť v tomto prípade nie je to najpodstatnejšie. „Nesnažíme sa o rýchlosť. Snažíme sa, aby to urobili správne,“ dodal.

„Trump chce Kima pozvať na stretnutie do Bieleho domu.“

Kim uviedol, že krátky pobyt prezidenta Donalda Trumpa na severokórejskom území má pozitívny vplyv na vývoj a vzťahov medzi ich krajinami. Trump vyzdvihol svoje „skvelé priateľstvo“ s Kim Čong-unom a povedal, že má skvelý pocit z toho, že je prvým prezidentom USA, ktorý vstúpil do Severnej Kórey. Kim Trumpa za to pochválil a tento jeho čin nazval odvážnym a odhodlaným. 

Trump chce zároveň Kima pozvať na stretnutie do Bieleho domu. Už predtým uviedol, že sa na stretnutie s Kimom veľmi teší, aj keď si iba rýchlo podajú ruky a pozdravia sa. „Je to len krok a zrejme krok správnym smerom,“ dodal s tým, že sa medzi nimi „vyvinul veľmi dobrý vzťah“.

Taktiež podotkol, že obe krajiny čaká ešte dlhá cesta k dosiahnutiu dohody, ktorá by ukončila jadrový program Severnej Kórey výmenou za zrušenie sankcií a trvalý mier na Kórejskom polostrove. Trump uviedol, že má „veľa času“ a s uzavretím dohody sa „vôbec nenáhli“. Pokračujúci dialóg je veľmi praktická a jediná metóda, ako dosiahnuť mier na Kórejskom polostrove, dodal juhokórejský prezident.

Historicky prvý samit lídrov USA a KĽDR sa konal 12. júna 2018 v Singapure. Trump a Kim sa na ňom zaviazali, že sa budú spoločne usilovať o „úplnú denuklearizáciu“, teda odstránenie jadrových zbraní z Kórejského polostrova. Odvtedy sa však nedokázali dohodnúť na tom, akými konkrétnymi opatreniami všeobecne formulovaný prísľub naplniť.

„Po neúspešnej hanojskej schôdzke, ktorá bola predčasne ukončená, sa napätie medzi Pchjongjangom a Washingtonom vyostrilo.“

Druhý samit Trump – Kim sa konal vo februári 2019 vo vietnamskom Hanoji, skončil sa ale bez dohody. Obaja lídri sa nedokázali dohodnúť na tom, aké kroky by mala KĽDR prijať výmenou za zmiernenie amerických sankcií. Každý pritom pripísal zodpovednosť za neúspech samitu druhej strane.

Po neúspešnej hanojskej schôdzke, ktorá bola i predčasne ukončená, sa napätie medzi Pchjongjangom a Washingtonom vyostrilo a k oficiálnym rokovaniam medzi nimi odvtedy nedošlo. Nádeje na obnovenie rozhovorov sa zvýšili po nedávnej výmene listov a následných komplimentov medzi Trumpom a Kimom. O obsahu listov nie je nič známe.

Spojené štáty požadujú, aby sa Severná Kórea najskôr úplne vzdala vývoja jadrových zbraní, až potom sú ochotní odvolať sankcie uvalené na KĽDR za jej jadrové a raketové zbrojné testy. Pchjongjang by, naopak, rád uvítal postupné rušenie hospodárskych sankcií výmenou za dielčie kroky v odzbrojovacom procese. 

Americké sankcie voči Severnej Kórei zostávajú po nedeľných rozhovoroch Trumpa s Kim Čong-unom aj naďalej v platnosti. V rámci obnovených americko-severokórejských rokovaní sa však môžu obmedziť, uviedol prezident Spojených štátov.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite