Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Trump viní vládu Obamu z toho, že Turecko nakupuje ruský systém S-400

.redakcia .svet

Rusko by malo začať Turecku dodávať moderný systém protivzdušnej obrany S-400 už v prvej polovici júla. V rámci summitu G20 v japonskej Osake to vyhlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

turecký prezident tiež uviedol, že USA neuvalia na Turecko v súvislosti s nákupom ruského protivzdušného systému pred tým avizované sankcie.

„Počas stretnutia s americkým prezidentom sme diskutovali o sankciách. Trump povedal, že k tomu nedôjde,“ uviedol Erdogan.

Podľa zmluvy z roku 2017 by Turecko malo od Ruska kúpiť štyri batérie S-400 v hodnote 2,5 miliardy dolárov. Ankara sa na Moskvu so žiadosťou o nákup tohto systému obrátila po tom, ako v minulosti nedokázala uzavrieť kontrakt so Spojenými štátmi na nákup amerického systému Patriot.

Rozhodnutie Ankary kúpiť ruský raketový systém je hlavným zdrojom napätia vo vzťahoch medzi USA a Tureckom - spojencami v rámci Severoatlantickej aliancie. Trumpova administratíva v tejto súvislosti v minulosti avizovala, že je ochotná Turecku predať systém Partiot. Trump Ankaru tiež upozornil, že ak uprednostní nákup ruského systému, USA môžu na Turecko uvaliť sankcie.

 Washington tvrdí, že prítomnosť ruského systému protivzdušnej obrany v Turecku by ohrozovala západné vojenské systémy a mohla by tiež ohroziť účasť Turecka v programe výroby amerických stíhačiek F-35, pre ktoré Ankara dodáva určité komponenty.

Americký prezident Donald Trump neviní Ankaru z toho, že nakupuje ruský systém protivzdušnej obrany S-400. Danú situáciu spôsobila podľa jeho slov administratíva bývalého prezidenta USA Baracka Obamu. Šéf Bieleho domu to vyhlásil na tlačovej konferencii v rámci summitu G20 v japonskej Osake. 

„Je to nepríjemná situácia, avšak ja z nej neviním prezidenta Erdogana,“ vyhlásil Trump a pripomenul, že Ankara chcela pôvodne kúpiť americký systém Patriot, ale Obamova administratíva jej žiadosť odmietla. Až následne sa Turecko obrátilo so žiadosťou o predaj systému protivzdušnej obrany na Moskvu.

Trump ďalej pripustil, že spor ohľadom S-400 je vážny a jeho vláda sa ho bude aj naďalej snažiť vyriešiť. 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v tejto súvislosti zdôraznil, že dohodu s Moskvou o nákupe ruského protivzdušného systému neplánuje aj napriek tlaku Washingtonu rušiť.

„Kontrakt s Ruskom na nákup S-400 je už v štádiu dodávok a my nemôžeme zrušiť kontrakt v štádiu dodávok. Táto téma je zatvorená“, povedal.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite