Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rozpory lídrov členských krajín EÚ vyplávali na povrch

.redakcia .svet

Premiéri a prezidenti členských krajín EÚ majú za sebou prvý deň samitu, na ktorom sa nedokázali zhodnúť na žiadnom z ponúknutých mien pre obsadenie troch najvyšších pozícií v štruktúrach Únie.

Rozpory lídrov členských krajín EÚ vyplávali na povrch Riccardo Pareggiani/AP/SITA

„Ani pre jedného z kandidátov sa nenašla väčšina. Stretneme sa znova 30. júna. Budeme pokračovať v konzultáciách,“ uviedol predseda Európskej rady Donald Tusk po skončení nočných rokovaní. 

Tusk pred novinármi priznal, že vo štvrtok bol ešte „opatrný optimista“, avšak po separátnych stretnutiach s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou už bolo jasné, že k dohode lídrov nedôjde. „Teraz som skôr optimisticky opatrný“ opísal Tusk situáciu po rokovaní s oboma lídrami na svojom účte na Twitteri.

Nástupca Jeana-Clauda Junckera na čele exekutívy EÚ bude musieť na krízovom samite 30. júna získať podporu 21 európskych lídrov a následne aj väčšinu v Európskom parlamente, čiže najmenej 367 hlasov.

Už na úvod samitu premiéri zastupujúci v Európskom  parlamente politické skupiny socialistov a liberálov-centristov z Obnovme Európu dali jasne najavo, že pri hlasovaní nepodporia kandidáta Európskej ľudovej strany (EPP) Manfreda Webera na post šéfa Európskej komisie.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite