Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezidentské voľby v Kazachstane poznajú svojho víťaza. Nie je to prekvapenie

.ivana Šalgová .svet

V Kazachastane prebehli prvé prezidentské voľby po tridsiatich rokoch po tom, ako v marci neočakávane odstúpil dlhoročný prezident Nursultan Nazarbajev. Za svojho nástupcu si osobne vybral Kasyma-Žomarta Tokajeva. Ten sa stal aj víťazom volieb.

Prezidentské voľby v Kazachstane poznajú svojho víťaza. Nie je to prekvapenie Alexei Filippov/AP/SITA 10. jún 2019, Nursultan: Novozvolený prezident Kasym-Žomart Tokajev sa krátko po voľbách prihovoril médiám.

s počtom 70,76 % hlasov sa Tokajev stal podľa predbežných výsledkov víťazom nedeľňajších volieb. Volebný deň sprevádzali najväčšie protesty, aké krajina zažila za uplynulé tri roky.

Demonštranti vyzývali na „bojkot“ podľa nich zmanipulovaných volieb, ktoré považujú za zinscenované odovzdanie moci a naplnenie Nazarbajevovej vôle. Aj pozorovatelia OBSE upozorňujú na nedemokratické postupy.

Tokajevov hlavný súper – opozičný kandidát Amiržan Kosanov _–  získal 16,2 % voličských hlasov.

Ministerstvo vnútra označilo protestné zhromaždenia za nepovolené úradmi a zorganizované radikálnymi skupinami. Polícia počas nich v nedeľu zatkla približne 500 osôb mestách Nursultan a Alma-Ata. V pondelok zadržala v hlavnom meste ďalších približne sto účastníkov demonštrácií.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite