Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

V nedeľu bude svetový deň oceánov. OSN apeluje na ich vyčistenie

.redakcia .svet

S cieľom osláviť Svetový deň oceánov sa v sídle OSN v New Yorku uskutoční 7. júna konferencia, na ktorej umelci a aktéri z celého sveta, ako uviedla OSN na svojej webovej stránke,

V nedeľu bude svetový deň oceánov. OSN apeluje na ich vyčistenie John Marshall/AP/SITA

cieľom OSN je zabezpečiť nevyhnutné opatrenia na uskutočnenie rodovej rovnosti v aktivitách súvisiacich s oceánom. Napríklad v oblasti morských vedeckých výskumov, rybolovu, práce v morských podmienkach, ale aj v takej oblasti, akou je migrácia morskými trasami.

V oblasti migrácie oceánmi sú zahrnuté i jej negatívne aspekty – napríklad obchodovanie s ľuďmi. OSN chce tiež apelovať na vypracovanie stratégií na efektívne reagovanie na tieto negatívne aspekty.

Ako konštatovala OSN na svojom webe, tento svetový deň má upozorňovať, že oceány zohrávajú pre existenciu človeka prvoradú úlohu. Poskytujú napríklad väčšinu kyslíka, ktorý dýchame, keďže sú pľúcami našej planéty. Predstavujú významný zdroj potravy a liekov, sú základným materiálom v biosfére. 

Preto je dôležité upozorňovať verejnosť na zásadné miesto, ktoré oceány majú v ekosystéme, a na negatívny vplyv ľudskej činnosti na oceány.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite