Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koalícia vedená USA vyhlásila, že pri náletoch zabila vyše 1300 civilistov

.redakcia .svet

Vojenská koalícia pod vedením Spojených štátov pri náletoch proti Islamskému štátu (IS) v Iraku a Sýrii zabila od roku 2014 viac ako 1300 civilistov. Ďalšie tvrdenia o zabitých civilistoch preveruje.

Koalícia vedená USA vyhlásila, že pri náletoch zabila vyše 1300 civilistov Syrian Civil Defense White Helmets/AP/SITA 3. máj 2019, Al-Habeet, Sýria: Z mesta stúpa dym po tom, ako ho bombardovali vládne sily spoločne s Ruskom. Provincia severeného Idlibu je podľa Ruska poslednou významnou pevnosťou rebelov.

 boje v blízkovýchodnom Iraku a Sýrii si už vyžiadali obrovské množstvo civilných obetí. Údaj, ktorý koalícia zverejnila, je oveľa nižší, než aké sú počty usmrtených podľa skupín monitorujúcich konflikty v oboch krajinách.

Uvedená koalícia opakovane vyhlasovala, že robí všetko, čo je v jej silách, aby sa vyhla civilným obetiam. Mimovládna organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI) privítala  priznanie k zodpovednosti, ale dodala, že skutočný počet zabitých civilistov je pravdepodobne oveľa vyšší.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite