Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rakúsky vicekancelár podal demisiu po odhalení tajnej nahrávky

.redakcia .svet

Nemecké médiá zverejnili videonahrávku z roku 2017, ktorá zachytáva rozhovor rakúskeho vicekancelára Stracheho s údajnou neterou ruského oligarchu. Strache jej ponúkal vládne zákazky výmenou za politickú podporu.

Rakúsky vicekancelár podal demisiu po odhalení tajnej nahrávky Darko Vojinovic/AP/SITA

na zverejnenú nahrávku reagoval rakúsky kancelár Sebastian Kurz, ktorý vylúčil ďalšiu spoluprácu s vicekancelárom a šéfom pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinzom-Christianom Strachem. Ten následne podal demisiu. 

Strache v televíznom vysielaní oznámil, že z funkcie odstúpil preto, aby zabránil rozpadu vládnej koalície konzervatívnej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) kancelára Sebastiana Kurza a FPÖ. „Ako vicekancelár som ponúkol svoju rezignáciu kancelárovi Kurzovi, ten prijal toto rozhodnutie,“ citovala Stracheho agentúra AFP.

Súkromná schôdzka, o ktorej informovali nemecký denník Süddeutsche Zeitung (SZ) a týždenník Der Spiegel prebehla v júli 2017 na španielskom ostrove Ibiza.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite