Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rakúsky vicekancelár podal demisiu po odhalení tajnej nahrávky

.redakcia .svet

Nemecké médiá zverejnili videonahrávku z roku 2017, ktorá zachytáva rozhovor rakúskeho vicekancelára Stracheho s údajnou neterou ruského oligarchu. Strache jej ponúkal vládne zákazky výmenou za politickú podporu.

Rakúsky vicekancelár podal demisiu po odhalení tajnej nahrávky Darko Vojinovic/AP/SITA

na zverejnenú nahrávku reagoval rakúsky kancelár Sebastian Kurz, ktorý vylúčil ďalšiu spoluprácu s vicekancelárom a šéfom pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinzom-Christianom Strachem. Ten následne podal demisiu. 

Strache v televíznom vysielaní oznámil, že z funkcie odstúpil preto, aby zabránil rozpadu vládnej koalície konzervatívnej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) kancelára Sebastiana Kurza a FPÖ. „Ako vicekancelár som ponúkol svoju rezignáciu kancelárovi Kurzovi, ten prijal toto rozhodnutie,“ citovala Stracheho agentúra AFP.

Súkromná schôdzka, o ktorej informovali nemecký denník Süddeutsche Zeitung (SZ) a týždenník Der Spiegel prebehla v júli 2017 na španielskom ostrove Ibiza.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite