Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

„Nie sme slepí ani blbí!“ Česi plnia námestia, pretože nechcú, aby Babiš unikol trestu

.matúš Dávid .svet

Zaplnili Staromestské a chystajú sa aj na Václavské námestie v Prahe. Tisíce Čechov už tretí týždeň po sebe protestujú proti Andrejovi Babišovi a „jeho“​ novej ministerke spravodlivosti Marii Benešovej. Demonštranti sa obávajú ohrozenia nezávislosti justície, podľa premiéra robia divadlo a kampaň.

„Nie sme slepí ani blbí!“ Česi plnia námestia, pretože nechcú, aby Babiš unikol trestu Petr David Josek/AP/SITA 6. máj 2019 Praha, Česká republika: Na pražskom Staromestskom námestí sa zhromaždili tisíce ľudí, aby protestovali proti premiérovi Andrejovi Babišovi a ministerke spravodlivosti Marii Benešovej.

masové protivládne protesty v Česku nepoľavujú. Od konca apríla sa demonštranti v Prahe a ďalších mestách či obciach zišli už trikrát. Zhromaždenia organizuje spolok s názvom Milion chvilek pro demokracii, ktorého lídri majú v pláne pozývať ľudí na české námestia aj naďalej.

„Ak premiér ignoruje Staromák, tak zaplníme Václavák,“ avizuje predseda spolku Mikuláš Minář. O čo ide protestujúcim a ako na demonštrácie reaguje šéf hnutia ANO a trestne stíhaný český premiér Andrej Babiš?

 demonštrácie za nezávislé súdy a prokuratúru

Najviac, podľa odhadov až 20-tisíc ľudí, sa opäť zišlo na pražskom Staromestskom námestí. Tak ako v prvý májový pondelok, aj teraz zaplnili takmer celú plochu známeho miesta v centre českej metropoly. 

Protestujúci v Prahe niesli transparenty s heslami ako „Nezávislá justícia“ alebo „Nás neodvoláš“, ďalší držali v rukách vlajky Českej republiky a Európskej únie, hlasno pískali a skandovali „Hanba“ či „Demisia“. Na pražskej demonštrácii vystúpili aj zástupcovia niektorých politických strán.

„Vážne zmeny v justícii by nemala robiť vláda, na čele ktorej stojí trestne stíhaný premiér.“

Celkovo, podľa organizátorov, v pondelok 13. mája podvečer demonštrovali ľudia v 130 mestách a obciach v Česku. Na brnianskom Dominikánskom námestí sa zhromaždilo asi štyritisíc ľudí, v Plzni tisíc a v Hradci Králové či Liberci protestovali stovky demonštrantov.

„Našu krajinu ničí porevolučná mafia,“ napísal zas ktosi na jeden z transparentov, ktoré sa objavili na proteste v Ostrave. Zišlo sa tam niekoľko stoviek ľudí. „Nie sme slepí ani blbí“ či „Ostrava nespí“ zneli ďalšie heslá ostravských demonštrantov, ktorí rovnako vyzývali na odvolanie novej ministersky spravodlivosti Marii Benešovej (za hnutie ANO).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite