Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Briti vytrestali Mayovú za brexit

.filip Minich .svet .politika

Na britských ostrovoch boli komunálne voľby. Konzervatívci Theresy Mayovej utrpeli veľkú porážku. Na ich úkor narástli predovšetkým Liberálni demokrati, ktorí podporujú zotrvanie v EÚ. Farageova Brexit Party nekandidovala, no chystá sa na eurovoľby.

Briti vytrestali Mayovú za brexit EMMANUEL DUNANDA/AFP/PROFIMEDIA Mayovej prehry. Britská premiérka priznala porážku v komunálnych voľbách so slovami, že ide o jasný signál jej strane. Do parlamentu chce navyše opäť (už po štvrtý raz) predložiť dohodu o brexite.

podľa priebežných výsledkov stratili britskí Konzervatívci v miestnych zastupiteľstvách vyše štvrtinu kresiel. Sklamanie však zažívajú aj opoziční Labouristi, ktorí tiež prišli o časť poslancov, hoci momentálne ich strana v celonárodných prieskumoch vedie. 

Voliči evidentne potrestali mainstreamové strany za chaos, ktorý spôsobili pri brexite. Zisky v lokálnych voľbách si, naopak, pripísali opoziční Liberálni demokrati, ktorí podporujú nové referendum a zotrvanie Spojeného kráľovstva v Európskej únii. 

Okrem toho bodovali aj Zelení a rôzni nezávislí kandidáti. Aktuálne komunálne voľby boli prvým testom nálad voličov po fatálnom nezdare s brexitom. Politológ Sir John Curtice pre BBC povedal, že „víťazný piatok“ zažívajú práve malé strany. „Jedna z kľúčových čŕt parlamentných volieb v roku 2017 bola, že dve najväčšie strany – Konzervatívci a Labouristi, získali spoločne vyše 80 percent všetkých hlasov. Bolo to najviac od roku 1970. Teraz však vidíme, že táto éra sa skončila,“ povedal Curtice. 

Britská premiérka Theresa May priznala porážku so slovami, že ide o jasný signál jej strane a Labouristom, že sa majú spamätať a konečne pohnúť s brexitom. „Boli to pre nás ťažké voľby, no ťažké boli aj pre Labouristov,“ zhodnotila britská premiérka. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite