Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kto porazí Trumpa?

.dalibor Roháč .svet .komentár týždňa

Keďže sa Trump spolieha viac než akýkoľvek jeho predchodca len na svoju najužšiu voličskú základňu, poraziť by ho mal každý silný demokratický kandidát. Ale...

Kto porazí Trumpa? Pablo Martinez Monsivais/AP/SITA

prieskumami v prospech Trumpa nepohol ani koniec Muellerovho vyšetrovania, ktorý bol pritom pre Trumpa víťazstvom. Lenže ak je najväčšou hrozbou pre prezidenta on sám, sebazničujúce inštinkty sa nevyhýbajú ani demokratom.

Tých oprávnene povzbudilo víťazstvo v novembrových voľbách do Snemovne reprezentantov a slušné výsledky vo voľbách do Senátu a tiež vo voľbách guvernérov. Avšak kým „midterms“ boli referendom o Trumpovi, budúcoročná prezidentská voľba bude inou súťažou – a v takej už raz Trump vyhral, keď čelil nepopulárnej kandidátke demokratov.

Podľa prieskumov i objemu financií, ktoré stihol vyzbierať, má dnes najväčšiu šancu na prezidentskú nomináciu demokratov ultraľavičiar Bernie Sanders. Ten síce nie je sociopat ako Trump, je to však starý, nahnevaný ideológ, mentálne zaseknutý v 70. rokoch. Jeho prezidentovanie by preto nemuselo byť oproti Trumpovi žiadnym zlepšením. Sandersove názory v oblasti obchodu sú protekcionistické, na globálnu úlohu USA a NATO hľadí s dešpektom a doma by jeho hospodárska politika takmer isto narobila veľké škody. Nikto preto nemôže viniť Američanov, ak by v novembri budúceho roku vo voľbe medzi problémom, ktorý poznajú, a vermontským senátorom dali prednosť statusu quo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite