Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Trumpove škandály, masové streľby aj vojnové zverstvá. Pulitzerove ceny vyzdvihli význam slobody slova

.matúš Dávid .svet

Nie všetci ocenení novinári mohli oslavovať. Niektorí sú vo väzení, iní smútia za mŕtvymi kolegami. V Spojených štátoch amerických opäť udeľovali Pulitzerove ceny, ktoré sú považované za vrchol žurnalistických ocenení. O akých témach písali víťazní reportéri a čím zaujali porotu?

Trumpove škandály, masové streľby aj vojnové zverstvá. Pulitzerove ceny vyzdvihli význam slobody slova Carline Jean/South Florida Sun-Sentinel/AP 15. apríl 2019, Deerfield Beach, Florida USA: Členovia redakcie novín South Florida Sun Sentinel so slzami v očiach oslavujú zisk Pulitzerovej ceny za správy o streľbe na škole v Parklande.

získali cenu, ktorú nikdy nechceli. Aj keď lokálne noviny Capital Gazette z Annapolisu v americkom štáte Maryland tento rok získali prestížnu Pulitzerovu cenu, rozhodli sa neusporiadať žiadnu oslavu. Porota ich totiž ocenila za mediálne pokrytie vlaňajšej krvavej masakry v ich vlastnej redakcii, a tak si len pripomenuli pamiatku zavraždených kolegov a v tichosti sa objímali. Porota vyjadrila redakcii špeciálne uznanie za „odvážnu reakciu na najväčšiu masakru novinárov v dejinách USA“.

Piati zamestnanci Capital Gazette, štyria novinári a administratívna pracovníčka prišli o život vlani 28. júna po tom, čo do sídla novín vtrhol 38-ročný Jarrod W. Ramos. V minulosti sa redaktorom opakovane vyhrážal, vedenie novín si však vtedy neželalo, aby proti nemu polícia zakročila. Útočník sa po streľbe na novinárov priamo na mieste vzdal. Na druhý deň vyšli noviny Capital Gazette podľa plánu a na titulnej strane informovali aj o tragédii v ich redakcii.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite