Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Never ending story

.filip Minich .svet .politika

Brexit sa opäť odkladá. Tentoraz o pol roka, na 31. októbra. Anglosaský festival čarodejníc, temných kostýmov a tekvíc sa bude k vyvrcholeniu hororového príbehu o odchode Veľkej Británie z Európskej únie dokonale hodiť.

Never ending story ROTA/CAMERAPRESS/PROFIMEDIA 10. apríl 2019 Brusel: Čo ukazovala Angela Merkel počas mimoriadneho samitu o brexite Therese Mayovej? Šlo o koláž ich fotiek, kde sú podobne oblečené počas príhovorov vo svojich parlamentoch.

odísť z Európskej únie? To bude hračka. Predsa neexistuje nič jednoduchšie, ako si s EÚ vyrokovať výhodnú obchodnú dohodu. 

Aj toto tvrdili ešte pomerne nedávno mnohí britskí politici. Dnes ich odvážne citáty kolujú britskými médiami a stali sa terčom výsmechu. O nič lepšie na tom nie je premiérka Theresa May, ktorá musela obletieť európske metropoly a „s prosíkom“ žiadať o ďalší odklad brexitu. Inak ako potupa sa to nazvať nedá.

Čo sa vlastne stalo? Pri prvom odklade Theresa May v Bruseli sľubovala, že jej dohoda do tretice určite prejde dolnou komorou britského parlamentu. Poslanci však premiérku opäť nechali v štichu a v hre tak ostala len ďalšia žiadosť o odklad brexitu alebo neriadený brexit bez dohody. Ten si však nikto okrem hŕstky šialených brexiterov neželal. Aktuálny odklad do konca októbra však vôbec neznamená, že je problém vyriešený, Európa si len kúpila viac času. Príbeh brexitu sa začal nápadne podobať na nekonečné zachraňovanie Grécka. 

prečo ich nevyhodili?

Mnohé európske štáty dávali v posledných týždňoch dosť hlasno najavo, že už majú brexitu po krk. Technicky stačilo, aby čo i len jedna z 27 krajín na samite vetovala Mayovej žiadosť o odklad a mohlo byť po všetkom. Medzi najhlasnejších a najotvorenejších zástancov rázneho postupu patril francúzsky prezident Emmanuel Macron. Ten hovoril, že Briti by už nemali dostať viac času, lebo sa aj tak na ničom nedohodnú a EÚ bude zatiaľ zbytočne mrhať energiou na brexit a stagnovať pri riešení iných priorít.

Naopak, konzervatívnejší prístup zastávali predovšetkým Nemci. Obávali sa o imidž Európskej únie, ktorý by nebol práve najlepší, ak by „vykopla“ Britov von z klubu bez dohody. K tomuto prístupu sa napokon priklonila väčšina. „Brexit bez dohody nikdy nebude rozhodnutím Európskej únie,“ vyhlásil hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier a povedal tým vlastne všetko. Ide nám to na nervy, no my odmietame byť tí zlí. A vy v Londýne sa zariaďte, ako chcete. 

14. máj 2016 Witney, Veľká Británia: Bývalý britský premiér David Cameron najskôr vyhlásil referendum o vystúpení krajiny z Európskej únie a následne začal robiť kampaň, kde ľudí presviedčal, že brexit by bol zlý. Po zverejnení výsledkov referenda David Cameron rezignoval.EDDIE KEOGH/AFP/PROFIMEDIA14. máj 2016 Witney, Veľká Británia: Bývalý britský premiér David Cameron najskôr vyhlásil referendum o vystúpení krajiny z Európskej únie a následne začal robiť kampaň, kde ľudí presviedčal, že brexit by bol zlý. Po zverejnení výsledkov referenda David Cameron rezignoval.

Británia tiež výmenou za odklad brexitu dostala niekoľko prísnych podmienok. Ide o posledné predĺženie, Londýn si musí plniť všetky povinnosti vyplývajúce z členstva (najmä finančné), dohoda o brexite sa nebude nijako zásadne meniť a ak ju v Londýne neschvália, musia sa zúčastniť na eurovoľbách. Ak sa do Európskeho parlamentu dostanú britskí poslanci (mnohé strany už začali s kampaňou) budú tam len do brexitu, teda aktuálne do konca októbra. Potom časť ich mandátov zanikne a ďalšiu časť odídencov zastúpia náhradníci zo zvyšných členských krajín EÚ.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite