Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dramatické predčasné voľby v Izraeli: Bibi proti Bennymu

.ján Kapusňak .svet .politika

Izraelskú demokraciu čakajú v utorok predčasné parlamentné voľby. Podobne ako tie posledné v roku 2015, aj tie súčasné možno považovať za referendum o premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi, ktorému v Izraeli nikto nepovie inak ako Bibi.

Dramatické predčasné voľby v Izraeli: Bibi proti Bennymu THOMAS COEX/AFP/PROFIMEDIA 1. apríl 2019 Jeruzalem. Ortodoxný žid prechádza popri volebnom billborde s podobizňou izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

netanjahu má dnes proti sebe zdatného konkurenta: Benjamina Ganca, bývalého náčelníka generálneho štábu izraelských obranných síl v rokoch 2011 až 2015. Aj tento Benjamin má prezývku – Benny. A predstavuje najvážnejšiu politickú výzvu, akej musel Bibi za posledné roky čeliť.

Ak Netanjahu so svojou pravicovou stranou Likud (Jednota) uspeje a podarí sa mu vytvoriť koaličnú vládu, bude premiérom už po piatykrát – a štvrtýkrát za sebou. Pritom už teraz je historicky najdlhšie slúžiacim izraelským premiérom: ak hodnotíme počet za sebou nasledujúcich dní, tak 31. marca sedel v kresle presne 10 rokov. Na to, aby v absolútnom počte dní predbehol jedného z otcov zakladateľov, Davida Ben Guriona, potrebuje byť šéfom exekutívy ešte 17. júla 2019.

také dramatické voľby dávno neboli

Do izraelského parlamentu (knesetu) tentoraz kandiduje až 43 politických subjektov, no leitmotívom volieb je súboj dvoch Benjaminov. Len oni dvaja majú totiž reálnu šancu na premiérstvo.

Ešte v januárových prieskumoch nič nenasvedčovalo tomu, že by bol volebný úspech Likudu ohrozený. Gancovo rozhodnutie vstúpiť do politiky a jeho spojenectvo s ďalším bývalým náčelníkom generálneho štábu, Mošem „Bogiem“ Jaalonom, síce vyvolalo nádej na zmenu v krajine, no hlavné politické zemetrasenie prišlo až 21. februára. Vtedy Gancova nová strana Chosen le-Jisra’el (Nezlomnosť pre Izrael) vytvorila s celoštátne etablovanou centristickou stranou Ješ Atid (Budúcnosť) volebnú koalíciu Kachol Lavan (Modrobiela). Na kandidátku pribudol Gabi Aškenazi, tiež bývalý generál, a potom už prieskumy predpovedali Kachol Lavanu 36 mandátov a Likudu len 30. Od toho momentu bolo jasné, že Izrael zažije jedny z najdramatickejších volieb vo svojej histórii.

Stranu Ješ Atid, jednu polovicu Kachol Lavanu, vedie už skúsený politik (inak bývalý novinár) Jair Lapid, ktorý kladie dôraz na sociálno-ekonomickú agendu. Lapid sa s Gancom dohodol, že v prípade úspechu bude Ganc premiérom prvé dva roky a on zvyšné dva. V Izraeli nie je „rotácia“ na poste premiéra ničím novým – tento prvok bol súčasťou ešte koaličnej dohody medzi Stranou práce a Likudom v roku 1984. Najprv bol premiérom Šimon Peres a v roku 1986 ho vystriedal Jicchak Šamir.

Hlavnou atrakciou Kachol Lavanu je však „Benny“ Ganc. Čaro tohto Netanjahuovho soka vyplýva najmä z toho, že sa usiluje reprezentovať „starý Izrael“ s jeho hodnotami skromnosti a vojenskej služby. Jeho rodičia prežili holokaust, on ako dieťa vyrastal v malom mošave Kfar Ahim a neskôr zasvätil život armáde. Dobre vyzerá, vystupuje pokojne a rozhodne, a tým posilňuje svoj imidž izraelského bojovníka, ktorý však zároveň drží olivovú ratolesť. Benny predstavuje lákavú alternatívu voči Bibimu, zapletenému do korupčných škandálov. Gancovu popularitu treba vnímať aj v kontexte armády, ktorá je v Izraeli už niekoľko desaťročí považovaná za najdôveryhodnejšiu inštitúciu. Nie je to podivné v krajine, ktorá čelí trojnásobnej hrozbe v podobe konvenčnej vojny, terorizmu a delegitimizačných kampaní na medzinárodnej úrovni.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite