Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koniec Theresy Mayovej a osem druhov brexitu

.filip Minich .svet

Theresa May oznámila, že čoskoro rezignuje. Verí, že to dopomôže k schváleniu jej dohody. Poslanci zároveň neschválili ani jeden z ôsmich alternatívnych plánov na vyriešenie patovej situácie okolo brexitu.

Koniec Theresy Mayovej a osem druhov brexitu Alistair Grant/AP/SITA Koniec premiérky Mayovej.

premiérka Theresa May vo svojej strane v stredu večer oznámila, že čoskoro rezignuje. Šéfka britskej vlády by mala odstúpiť pod podmienkou, že konzervatívni poslanci, ktorí hlasovali dvakrát proti jej dohode, ju do tretice schvália. 

Podporu tejto myšlienke už verejne deklaroval jeden z najznámejších brexitérov Jacob Rees-Mogg. Partia okolo Jacoba Rees-Mogga sa týmto ťahom snaží dosiahnuť to, aby bol nástupca Mayovej na ich vlne a po oficiálnom brexite podporoval čo najväčšie rozviazanie vzťahov s EÚ. 

Napriek tomu stále platí, že Theresa May má stále málo hlasov na presadenie svojej dohody a je veľmi otázne, či by jej odchod skutočne pomohol k schváleniu dohody. Niektorí brexitéri totiž Reesa-Mogga označili za zradcu a vyhlasujú, že Mayovej dohodu aj tak nepodporia. 

Britskí poslanci si tiež na začiatku týždňa odhlasovali, že preberajú kontrolu nad procesom brexitu a sami nájdu model, na ktorom sa dokážu zhodnúť. Počas uplynulých dní sa objavilo až šestnásť návrhov, ktoré riešia budúci vzťah medzi Veľkou Britániou a Európskou úniou. Hlasovalo sa napokon o nasledujúcich ôsmich. Sú zoradené od najužšieho vzťahu s EÚ po najdivokejší rozvod. 

  • Odvolanie článku 50, zotrvanie v EÚ navrhujú škótski nacionalisti spoločne s podporou časti konzervatívcov a liberálnych demokratov
  • Členstvo UK v colnej únii aj agentúrach EÚ s príspevkami do európskeho rozpočtu navrhujú labouristi
  • Členstvo UK iba v colnej únii natrvalo navrhujú viacerí poslanci za konzervatívcov aj labouristov
  • Členstvo UK v Európskom hospodárskom priestore aj Európskom združení voľného obchodu a do vyriešenia írskej hranice aj s členstvom v colnej únii navrhujú niektorí poslanci konzervatívcov
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite