Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Internet v rukách Kremľa? Cenzúra, tresty za urážku Putina a iné „náhubkové“ zákony

.matúš Dávid .svet

Ruský režim posilňuje vládnu kontrolu internetu a sprísňuje tresty za kritiku štátu či jeho lídrov. Mnohí Rusi sa obávajú cenzúry a izolácie krajiny. V Moskve demonštrovali za slobodu webu tisíce ľudí. Kremeľ tvrdí, že mu ide o bezpečnosť a verejný poriadok. Experti tomu neveria.

Internet v rukách Kremľa? Cenzúra, tresty za urážku Putina a iné „náhubkové“ zákony SITA/AP 10. marec 2019, Moskva, Ruská federácia: Demonštrácia za slobodu internetu. Protestujúci drží transparent s nápisom „Putin klame“.

v Rusku sa v týchto dňoch rozhoduje o budúcnosti slobody na internete a sociálnych sieťach. Režim Vladimira Putina dlhodobo ovláda prakticky všetky televízne kanály. Vplyv tradičných médií je stále veľký, no čoraz viac im konkuruje internet a jeho najpoužívanejšie služby. Kremeľ preto znervóznel a podľa viacerých analytikov teraz vymýšľa nový plán, ako si po vzore televízie podmaniť aj internet.

Známy britský týždenník The Economist v tejto súvislosti upozornil na zaujímavé údaje. Až 82 percent Rusov vo veku od 18 do 44 rokov sleduje známu internetovú databázu videí YouTube. Na porovnanie, takmer identické množstvo ľudí sleduje Prvý kanál, hlavnú stanicu ruskej štátnej televízie. Spravodajstvo je pritom na YouTube v Rusku štvrté najsledovanejšie. Dobrým príkladom toho, aký veľký vplyv môžu mať videá na internete, sú aj kanály ruského opozičného lídra a najznámejšieho Putinovho kritika Alexeja Navaľného, ktoré majú sledovanosť viac ako 4 a pol milióna divákov mesačne.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite