Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusi sa sťažovali na prozápadného Ondrejcsáka, Lajčák si predvolal ruského veľvyslanca

.matúš Dávid .svet

Roztržka medzi Veľvyslanectvom Ruskej federácie na Slovensku a štátnym tajomníkom Ministerstva obrany SR. Ruskej ambasáde sa nepáčil kritický článok Róberta Ondrejcsáka, rezortu diplomacie poslala protestnú nótu. Lajčákov rezort však ostrý slovník Rusov odmietol a predvolal si ich ambasádora.

Rusi sa sťažovali na prozápadného Ondrejcsáka, Lajčák si predvolal ruského veľvyslanca Marián Peiger/SITA

rusi nepriamo hrozia Slovensku a kritizujú prozápadne a euroatlanticky orientovaného štátneho tajomníka Ministerstva obrany SR. Dovolil si totiž vyjadriť nesúhlas s ruskou anexiou ukrajinského polostrova Krym a jasne pomenoval a odmietol agresívnu politiku Moskvy. Čo presne sa stalo? 

Ruská ambasáda v Bratislave pred niekoľkými dňami poslala Ministerstvu zahraničných vecí a európskych záležitostí SR diplomatickú nótu. Okrem iného sa v nej pýta, či sú kritické názory Róberta Ondrejcsáka (Most-Híd) na adresu Kremľa oficiálnou pozíciou Slovenska. 

Rusov rozhneval článok štátneho tajomníka, ktorý bol uverejnený v denníku SME koncom februára a mal titulok Päť rokov od Krymu: vojna v Európe nie je tabu. V ňom podľa ruskej ambasády došlo k nekompetentnému zhodnoteniu politiky Moskvy a uverejneniu nepodložených výmyslov. V skutočnosti však Róbert Ondrejcsák, bezpečnostný expert, ktorý sa na ministerstve obrany často dostáva do konfliktu s nominantmi koaličnej Slovenskej národnej strany (SNS), len zopakoval alebo skomentoval oficiálne pozície Európskej únie či Severoatlantickej aliancie, ktorých je Slovensko členom.

„Po prvé, v ruských strategických dokumentoch sú Západ, NATO a EÚ nepriatelia. Po druhé, v politických vyhláseniach sme nepriatelia. Po tretie, vo vojenských cvičeniach ruských síl figurujeme ako hlavní nepriatelia a cvičia sa útočné operácie proti nám. To je realita,“ napísal napríklad Ondrejcsák v texte pre denník SME.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite