Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pre Maďarov rasisti, pre Orbána konkurenti. Jobbik čelí miliónovým pokutám, hrozí mu zánik

.matúš Dávid .svet

Kedysi šírili rasovú nenávisť a extrémistické myšlienky, dnes radikálnu rétoriku tlmia a bojujú o stredového voliča. Maďari aj tak považujú Jobbik za najviac antisemitskú stranu. Jej budúcnosť navyše ohrozujú pokuty, ktoré rozdáva úrad vedený bývalým poslancom Fideszu. Kto chce zlikvidovať Jobbik?

Pre Maďarov rasisti, pre Orbána konkurenti. Jobbik čelí miliónovým pokutám, hrozí mu zánik Balazs Mohai/AP/SITA Archívna fotografia: Prívrženci ultrapravicovej strany Jobbik si pripomínajú 60. výročie krvavej revolúcie a Maďarského povstania z roku 1956.

časy, keď maďarské úrady zakazovali radikálnym členom a stúpencom Hnutia za lepšie Maďarsko (Jobbik) mítingy pre šírenie rasovej nenávisti a extrémistických myšlienok sú už dávno preč.

„Protirómske, antisemitské alebo protieurópske vyjadrenia Jobbik okolo roku 2014 nahradil stratégiou zmierňovania, ktorá ešte viac zosilnela, keď vládna strana Fidesz premiéra Viktora Orbána začala s radikálnou protiimigračnou rétorikou,“ vysvetľuje pre .týždeň expert na pravicový extrémizmus a populizmus Bulcsú Hunyadi z budapeštianskeho think-tanku Political Capital. 

Podobnosť medzi maďarským Jobbikom a slovenskou ultrapravicovou stranou Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko vidí v ich minulosti. „Obe strany kedysi zastávali šovinistické postoje a podporovali či vytvárali polovojenské skupiny, ktorých členovia nosili uniformy so symbolmi pripomínajúcimi fašistické skupiny z 30. rokov 20. storočia,“ hovorí Hunyadi. V júli 2009 maďarský súd rozpustil polovojenskú nacionalistickú organizáciu Maďarská garda, ktorú Jobbik založil a zastrešoval.

Členovia Maďarskej gardy pri prísahe 450 nových členov. Snímka je z roku 2008.Bela Szandelszky/AP/SITAČlenovia Maďarskej gardy pri prísahe 450 nových členov. Snímka je z roku 2008.

Dnes je Jobbik najsilnejšou opozičnou politickou stranou v Maďarsku, nachádza sa oveľa bližšie k politickému stredu a v snahe prilákať k sebe umiernených voličov viditeľne zmierňuje svoju rétoriku. Už od roku 2009 sedia jeho zástupcovia v Európskom parlamente. O rok neskôr sa dostali aj do maďarského parlamentu a vo vlaňajších parlamentných voľbách získala strana viac ako devätnásť percent hlasov. Napriek tomu, že Jobbik volilo viac ako milión ľudí, vedenia označilo výsledky za sklamanie. Dovtedajší predseda Gábor Vona rezignoval a novým šéfom strany sa stal historik Tamás Sneider.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite