Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Theresa Mayová otvára v Bruseli citlivú otázku Írska. Čo chce dosiahnuť a aké sú jej šance?

.matúš Dávid .svet .politika

Vieme, čo nechcú, no nevieme alebo nemôžeme akceptovať, čo chcú, vravia lídri EÚ o britských poslancoch. Tí totiž kážu premiérke Therese Mayovej otvoriť „rozvodovú dohodu“, hoci Brusel s ňou už rokovať odmieta. Riziko neriadeného brexitu sa zvyšuje, v stávke je aj mier v Írsku. Šou musí pokračovať.

Theresa Mayová otvára v Bruseli citlivú otázku Írska. Čo chce dosiahnuť a aké sú jej šance? PRESS EYE/REX FEATURES/PROFIMEDIA 26. január 2019 Belfast, Severné Írsko: „Žiadna hranica“ píše na múr jeden z členov organizácie BCAB, ktorá chce chrániť ľudí v írsko-severoírskom pohraničí pred negatívnymi dôsledkami brexitu.

keby anglický multimilionár Tim Martin vstúpil do vrcholovej politiky, závisťou by zbledli aj tí najprísnejší euroskeptici sediaci v poslaneckých laviciach londýnskeho Westminsterského paláca. Bývalý šéf britskej diplomacie, výrečný excentrik a kritik Európskej únie Boris Johnson, je v porovnaní s týmto veľkopodnikateľom len umiernený milovník belgických hranolčekov a vaflí. Britský obchodník sa totiž pred zaťatými odporcami spolupráce s Bruselom nedávno blysol nevídaným činom.

Ako zakladateľ a majiteľ veľkého ostrovného gastronomického reťazca Wetherspoon zakázal v stovkách svojich reštaurácií a krčiem predaj tovarov z EÚ. V tomto symbolickom boji za brexit bez dohody Tim Martin nemilosrdne pozhadzoval z regálov aj tie najkultovejšie európske drinky. Pravé francúzske šampanské vystriedalo anglické šumivé víno, nemecký Jägermeister musel ustúpiť anglickému bylinnému likéru Strika. Štamgasti si ho zvyknú miešať s energetickým nápojom a tomuto kokteilu potom hovoria „Brexit bomba“.

V Martinových pohostinstvách si už viac nedáte ani český Staropramen či talianske Prosecco. „Stiahnutie európskych značiek z predaja nakoniec určite povedie k zníženiu cien pre zákazníkov,“ nádejá sa v rozhovoroch pre viaceré britské médiá biznismen a propagátor neriadeného brexitu Martin. Spojené kráľovstvo bude na tom podľa neho oveľa lepšie, ak sa s Úniou rozíde bez dohody, ktorá je výsledkom vyše rok a pol trvajúcich náročných rokovaní. Práve scenár, ktorý si britský magnát tak zbožne želá, je od minulého týždňa čoraz reálnejší. A to aj napriek tomu, že poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu schválili návrh, podľa ktorého brexit bez dohody odmietajú.

Uznesenie však nie je pre vládu Theresy Mayovej právne záväzné. Na líderku z Downing Street 10 teraz čakajú pre zmenu ďalšie sizyfovské úlohy. Čas sa kráti a termín odchodu Veľkej Británie z Európskej únie, teda 29. marec 2019, je už zakotvený v platnom zákone o vystúpení kráľovstva z EÚ. Čo musí dovtedy neoblomná britská premiérka stihnúť? Čím ju to poverili rovnako neústupčiví poslanci a čo všetko je v stávke?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite