Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Diktátora Kima Trump chválil, Madura chce zvrhnúť. Putinovho chránenca držia pri moci aj pôžičky z Ruska

.matúš Dávid .svet

Násilie v uliciach, dvaja prezidenti a hladujúci národ. Čo sa to deje v upadajúcej Venezuele? Kríza v krajine bohatej na ropu rozdeľuje svet. Západ schvaľuje revoltu proti socialistickému tyranovi, Rusko a Čína podporujú Madurov autoritársky režim. Dialóg viazne, pomôžu len nové voľby, tvrdí expert.

Diktátora Kima Trump chválil, Madura chce zvrhnúť. Putinovho chránenca držia pri moci aj pôžičky z Ruska Boris Vergara/AP/SITA

aký je skutočný obraz súčasnej Venezuely?

Vládne tam totalitný režim kubánskeho typu, ktorý si už niekoľko rokov úspešne drží armádu na svojej strane. Venezuelčania žijú v neprijateľných bezpečnostných, ekonomických a sociálnych podmienkach. Ani veľkými demonštráciami sa nespokojným obyvateľom nedarí dosiahnuť zmenu režimu. Teraz sa napätie znovu rozhýbalo.

áno, vo Venezuela sa nedávno opäť zdvihla vlna masových protivládnych protestov. Prečo práve teraz?

Eskalovalo to aj vďaka tomu, že sa do celej veci viac než v minulosti vložili Spojené štáty americké. Môžeme to vnímať rôzne. Pozitívne v tom smere, že sa situácia vo Venezuele môže naozaj zmeniť k lepšiemu. Negatívnym rozmerom je však akási predzvesť prípadnej zahraničnej intervencie. Zároveň treba rétoriku amerického prezidenta Donalda Trumpa smerom k Venezuele vnímať aj v kontexte budúcoročných prezidentských volieb v USA.

k tomu sa ešte dostaneme. Aktuálne protesty proti režimu Nicolása Madura si už vyžiadali desiatky obetí, stovky osôb skončili za mrežami. Aké významné sú teda súčasné demonštrácie vo Venezuele?

Tak ako vlani či predvlani, respektíve počas celej vlády prezidenta Madura, aj teraz sa protesty konajú v určitých vlnách. V uliciach bývajú státisíce ľudí, no väčšinou sa napätie vystupňuje natoľko, že represívne zložky zasiahnu a demonštrácie krvavo potlačia. Madurov režim nekontroluje iba armádu, ale aj rôzne polovojenské kriminálne gangy, ktoré sú napojené na vládu a robia za ňu „špinavú prácu“. Súčasné protesty sú opäť zásadné, rozdiel je však v tom, že sa mení medzinárodná politická situácia. To dáva demonštrantom väčšiu šancu na dosiahnutie ich cieľov.

Rodrigo Abd/AP/SITA

nicolás Maduro vlani vyhral neslobodné voľby a nedávno zložil prezidentský sľub. Venezuelská opozícia, ktorá ovláda parlament, výsledky minuloročných volieb neuznáva. Predseda Národného zhromaždenia Juan Guaidó sa vyhlásil za dočasného venezuelského prezidenta. Mal na to právo?

Myslím si, že áno. Vo Venezuele už niekoľko rokov nefunguje demokracia. Nie sú tam slobodné médiá ani demokratické voľby, režim nerešpektuje ústavu ani výsledky parlamentných volieb, ktoré vyhrala opozícia. Sme svedkami katastrofálnych ekonomických podmienok a hromadnej emigrácie Venezuelčanov. Ľudia nemajú lieky ani jedlo, žijú v nebezpečnej krajine.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite