Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Grécko odsúhlasilo historickú dohodu, Macedónci majú otvorené dvere na Západ

.filip Minich .svet

Grécky parlament odsúhlasil zmenu názvu malého balkánskeho štátu na Republika Severné Macedónsko. Končí sa tak 27 rokov trvajúci spor, ktorý brzdil rozvoj regiónu. Krajine sa otvorili dvere do EÚ a NATO.

Grécko odsúhlasilo historickú dohodu, Macedónci majú otvorené dvere na Západ Yorgos Karahalis/AP/SITA Grécky premiér Alexis Tsipras a jeho macedónsky kolega Zoran Zaev počas podpisu dohody o novom názve Bývalej juhoslovanskej republiky Macedónsko.

tesnou väčšinou, ale predsa. Poslanci gréckeho parlamentu po vyčerpávajúcej päťdňovej debate a mohutných protestoch schválili dlhoočakávanú tzv. Dohodu z Prespa. Tá prinesie zmenu názvu balkánskeho štátu – namiesto Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko sa bude krajina volať Republika Severné Macedónsko. 

Schvaľovanie nebolo jednoduché. Aby dohoda vstúpila do platnosti, musel ju najskôr dvojtretinovou väčšinou schváliť macedónsky parlament. Následne šla na odobrenie gréckym zákonodarcom. Do rozpravy sa ich prihlásilo 200, čím zabezpečili najdlhšie schvaľovanie zákona v histórii, ktoré tromflo aj schvaľovanie záchranných programov.  

Niekoľkí vládni poslanci či ministri dostali v dňoch pred hlasovaním vyhrážky srmťou. Parlament v centre Atén muselo strážiť vyše 1500 policajtov. Viac krát museli zasahovať slzotvorným plynom. 

Proti dohode ľudia opakovane demonštrovali aj v Skopje. Najsilnejšie protesty boli vlani na jeseň, keď sa v Macedónsku konalo referendum o zmene názvu krajiny. V ňom síce väčšina vyjadrila nesúhlas, no hlasovať prišla iba približne tretina voličov a referendum malo len odporúčací charakter.  

boj o historický odkaz

Dohoda hovorí o tom, že nová Republika Severné Macedónsko si viac nebude privlastňovať históriu a osobnosti starovekej ríše Alexandra Veľkého Macedónskeho. Politici v Skopje preto napríklad premenovali letisko, ktoré ešte donedávna nieslo názov Letisko Alexandra Veľkého. Zároveň má podľa dohody odkaz historickej ríše patriť výlučne gréckemu regiónu a obe strany sa zaviazali, že budú vzájomne rešpektovať suverenitu druhého. Zaujímavé tiež je, že obyvatelia Severného Macedónska budú mať po novom medzinárodne uznaný jazyk - macedónčinu. 

Zrážky medzi demonštrantmi a políciou pred gréckym parlamentomYorgos Karahalis/AP/SITAZrážky medzi demonštrantmi a políciou pred gréckym parlamentom

V Grécku je podľa prieskumov proti dohode až 60 percent ľudí. Obávajú sa, že Skopje si napriek sľubom jedného dňa začne nárokovať na severogrécky región Makedónia. Významnú úlohu zohráva aj nacionalizmus. Grécki demonštranti pravidelne používajú heslá typu: Makedónia = Grécko. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite