Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Trump uznáva vodcu venezuelskej opozície za úradujúceho prezidenta

.redakcia .svet

Venezuelský prezident Nicolás Maduro by mal odstúpiť a dobrovoľne odovzdať moc opozícii, inak budú mať Spojené štáty veľa možností, ako ho k tomu prinútiť, a to najmä v prípade, ak by sa uchýlil k použitiu sily. Uviedol to vysokopostaveny predstaviteľ americkej administratívy.

Trump uznáva vodcu venezuelskej opozície za úradujúceho prezidenta Manuel Balce Ceneta/AP/SITA

demokracia pre nás nie je iba americkou hodnotou, nie je iba pre Spojené štáty, ale je určená pre celú západnú hemisféru,“ povedal nemenovaný americký politik reportérom DPA po tom, ako americký prezident Donald Trump uznal za nového prezidenta Venezuely lídra opozície Juana Guaidóa a súčasného prezidenta Madura označil za „nelegitímneho".      

Nemenovaný zdroj v tomto kontexte spomenul „plnú diplomatickú a ekonomickú“ silu USA, pričom však odmietol vylúčiť aj použitie ráznejšej taktiky. Dodal taktiež, že USA ukázali iba nepatrný zlomok toho, čo môžu urobiť v ekonomickej sfére.     

Americký politik pritom špecificky varoval Madura, aby sa zdržal použitia silových prostriedkov na potlačenie svojich oponentov a lídrov opozície.  Okrem Spojených štátov zatiaľ legitimitu Guaidóa ako nového prezidenta uznali aj Brazília, Kolumbia, Paraguaj, Peru a Kanada.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite