Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Budú hrať Slováci s Britmi bez pravidiel?

.vladimír Bilčík .svet .politika

Želám si, aby Briti neodišli. Ale tak, ako Londýn nemá parlamentnú väčšinu s jasnou predstavou o brexite, nemá ani politickú väčšinu s plánom na jeho zvrátenie. Britským vládnym a opozičným politikom môžem len držať palce, aby sa napokon dohodli, aký brexit chcú, a či vôbec.

Budú hrať Slováci s Britmi bez pravidiel? STUART FRANKLIN/MAGNUM PHOTOS/PROFIMEDIA 15. január 2019 Londýn, Spojené kráľovstvo: „Odchod znamená odchod,“ kričali demonštranti pred britským parlamentom.

porážka Mayovej dohody s EÚ nateraz znamená, že rozvod s Britániou bude bez pravidiel, teda škaredý a drahý. Ak sa taký scenár naplní, medzi Bruselom a Londýnom pribudnú politické a finančné spory. Vzájomný obchod sa predraží o nové poplatky. Pred colnicami vo Francúzsku či Holandsku budú kolóny kamiónov smerujúcich na Britské ostrovy.

Prípadný brexit bez dohody ovplyvní každého. Slovensko a Slováci sú zvlášť zraniteľní. Podiel slovenského vývozu do Británie je vyšší než porovnateľný podiel našich vyšehradských susedov. Len žilinská Kia vozí do Británie približne 50-tisíc áut ročne. 

„Chýba nám ucelený plán, ako čeliť neistote po britskom odchode.“

Navyše približne každý päťdesiaty Slovák žije v Spojenom kráľovstve. Študent britskej London School of Economics Jakub Dovčík pred pár dňami v Denníku N napísal, že „neistota v Londýne narastá do absurdných rozmerov.“ Naši občania v Británii stále netušia, aké práva im po brexite zostanú.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite