Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Theresa May hľadá cestu von z EÚ. Čo reálne môže britským poslancom ponúknuť?

.matúš Dávid .filip Minich .svet .politika

Polarizovaná spoločnosť, rozhádané rodiny aj politické strany, napätie a patová situácia. Z brexitu sa stala nekonečná a neprehľadná sága, ktorá vyciciava Britské ostrovy aj Európsku úniu. Dokedy to premiérka Theresa May ustojí a prečo sú úvahy o novom referende nebezpečné?

Theresa May hľadá cestu von z EÚ. Čo reálne môže britským poslancom ponúknuť? STUART FRANKLIN/MAGNUM PHOTOS/PROFIMEDIA 15. január 2019 Londýn, Spojené kráľovstvo: Demonštranti stoja pred Westminsterským palácom a v priamom prenose sledujú kľúčové hlasovanie o brexite.

neodradila ich ani januárová zima. Proeurópski demonštranti, verní odporcovia brexitu, sa v utorok 15. januára podvečer opäť zišli na známom londýnskom Parlamentnom námestí priamo pred budovou Westminsterského paláca. Desiatky protestujúcich niesli v rukách európske vlajky a transparenty s nápismi „Zastavte ten chaos“ či „Už máme dobrú dohodu“. Netrvalo dlho, a primiešala sa medzi nich aj skupina oddaných stúpencov odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie. Typický obraz dnešnej rozdelenej Británie. 

No zatiaľ čo sa demonštranti stojaci v chlade zahrievali pokrikmi, v Dolnej snemovni britského parlamentu bolo v tej chvíli už poriadne horúco. Poslanci sa medzi sebou oduševnene hádali a premiérka Theresa May ich opäť presviedčala, aby podporili a schválili dohodu, na ktorej takmer dva roky pracovala jej vláda. Bol to márny pokus. Keď nekompromisný predseda snemovne, konzervatívec John Bercow, nahlas skríkol „Order, order!“, burácajúca sála načas stíchla, no výsledky kľúčového hlasovania nemohli nikoho prekvapiť.

you can’t always get what you want

Húževnatosť Theresy Mayovej treba oceniť. Rozhodla sa, že skúsi vyrokovať niečo, o čom každý tvrdil, že sa vyrokovať nedá. Žiadať odchod z colnej únie, chcieť kontrolovať migráciu z EÚ a druhým dychom dodať, že časť hranice vášho štátu musí ostať otvorená pre tovary aj ľudí, to je vyslovený nezmysel. 

Riešenie, pri ktorom by sa tieto požiadavky dali splniť, je len jedno – že by spolu s Veľkou Britániou opustilo Európsku úniu aj Írsko. To je však mimo akejkoľvek reálnej diskusie, čiže treba hľadať kompromis. Premiérka May ho našla v tom, že Briti ostanú v colnej únii dočasne, pokiaľ sa nenájde iné riešenie spornej hranice. Ale to môže trvať aj sto rokov, a práve preto radikálna časť konzervatívcov s dohodou nesúhlasí. 

Skutočnosť, že Theresa May po utorkovom debakli neodstúpila, je veľmi zaujímavá. Bola to jej dohoda. Hovorila o nej, že je najlepšia možná. Premiérkini ľudia dokonca tvrdili, že Londýn získal od zvyšku Únie oveľa viac ústupkov, ako pôvodne čakali. Ale namiesto toho, aby Theresa May so cťou vyhlásila, že spravila všetko, čo sa dalo, a rezignovala, rozhodla sa v absurdnom divadle pokračovať. 

15. január 2019 Londýn, Spojené kráľovstvo: Stúpenec odchodu Veľkej Británie z EÚ bez dohody pred budovou parlamentu.STUART FRANKLIN/MAGNUM PHOTOS/PROFIMEDIA15. január 2019 Londýn, Spojené kráľovstvo: Stúpenec odchodu Veľkej Británie z EÚ bez dohody pred budovou parlamentu.

Britské noviny na titulných stranách zhodne písali o katastrofálnom výsledku, pamätnej porážke, historickom ponížení, hrôze a beznádeji. Čo na to celé hovorí Theresa May? „Našou stratégiou nie je márniť čas až do neriadeného britského odchodu z Únie,“ oznámila konzervatívna politička, ktorá bola ešte v roku 2016 proti brexitu. Teraz zaň oduševnene do posledného dychu bojuje a napriek masívnemu odporu naďalej hľadá cestu von.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite