Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Shutdown pokračuje: Trump neumožní Pelosiovej cestovať, tá žiada o preloženie prezidentského prejavu

.anna Cline .svet

Čiastočné pozastavenie financovania federálnych štátnych inštitúcií trvá už 27 dní, americký prezident je ochotný ukončiť ho výmenou za peniaze na bariéru na hraniciach.

Shutdown pokračuje: Trump neumožní Pelosiovej cestovať, tá žiada o preloženie prezidentského prejavu Evan Vucci/AP/SITA Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosi. Prezident jej odmietol poskytnúť vojenské lietadlo na oficiálnu zahraničnú cestu.

približne 800 000 federálnych zamestnancov zostáva naďalej bez výplat, zatiaľ čo spory medzi americkým prezidentom Donaldom Trumpom a šéfkou snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovou nadobudli nový rozmer. Prezident jej odmietol poskytnúť lietadlo na zahraničnú cestu krátko po tom, čo ho Pelosi požiadala, aby odložil pravidelný prezidentský prejav o stave únie. 

Donald Trump trvá na tom, aby mu Kongres poskytol zhruba päť miliónov eur na výstavbu bariéry na hraniciach a podmieňuje tým uvoľnenie financovania pre časť federálnych inštitúcii, čiastočný shutdown. Ten trvá už rekordných 27 dní.  

Šéfka Snemovne reprezentantov, demokratka Nancy Pelosi, v utorok Trumpa vyzvala, aby odložil pravidelný správu o stave únie naplánovanú v budove Kongresu na 29. januára dovtedy, kým sa nepodarí obnoviť financovanie federálnych inštitúcií. Výzvu zdôvodnila obavami o zaistenie bezpečnosti prezidenta, keďže tak tajná služba, ako aj Ministerstvo vnútornej bezpečnosti sú priamo zasiahnuté shutdownom.  Prezidentovi spojenci tvrdia, že dôvody sú politické, a nie bezpečnostné. 

O neposkytnutí vládneho vojenského lietadla informovala hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sanders. Prezident Pelosi napísal pár hodín pred odletom list v ktorom okrem iného sarkasticky poznamenáva, že „sedemdňová exkurzia“ do Bruselu, Egypta a Afganistanu bola preložená na obdobie po skončení shutdownu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite