Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Trumpov múr nezastaví migráciu ani obchod s drogami. Amerika sa už chystá na ďalšie voľby

.matúš Dávid .svet

V Spojených štátoch amerických pokračuje tzv. čiastočný shutdown – najdlhší v dejinách. Tisíce Američanov sú bez peňazí, múzeá, národné parky aj letiská fungujú len v obmedzenom režime. O čo ide Donaldovi Trumpovi? Čo chcú dosiahnuť demokrati a aké chyby robí šéf Bieleho domu v zahraničnej politike?

Trumpov múr nezastaví migráciu ani obchod s drogami. Amerika sa už chystá na ďalšie voľby Evan Vucci/AP/SITA

v Spojených štátoch amerických pokračuje tzv. čiastočný shutdown. Súčasné pozastavenie financovania federálnych inštitúcií je najdlhšie v histórii krajiny, trvá už od 22. decembra 2018. Čo spôsobilo aktuálnu rozpočtovú núdzu americkej vlády a prečo sa ju nedarí zastaviť?

Je to jedna z najzásadnejších politických polarizácií v dnešných Spojených štátoch. Nemožno to však vnímať cez optiku plánovanej výstavby múru na hraniciach s Mexikom ani cez akúsi migračnú krízu na južných hraniciach USA. Je to výlučne politický symbol a politický konflikt. Protiimigračný múr je totiž hlavný symbol „trumpizmu“, a preto pred ním nechcú ustúpiť ani demokrati, ktorí majú teraz väčšinu v Snemovni reprezentantov. Okrem toho sa už v USA evidentne začala kampaň pred voľbami v roku 2020 a Donald Trump musí splniť svoj najväčší sľub posledných volieb, teda postaviť múr na hraniciach s Mexikom.

prezident Trump požaduje na výstavbu bariéry takmer šesť miliárd dolárov, tie mu však Kongres odmieta poskytnúť. Patová situácia pokračuje a tisíce Američanov sú zatiaľ bez peňazí. Ako sa ešte v USA prejavuje obdobie tzv. shutdownu?

Na prvý pohľad to nevyzerá až tak dramaticky. Obmedzenia sa týkajú skôr menej dôležitých či strategických úradov a inštitúcií, napríklad múzeí či národných parkov. Väčší dopad môžeme sledovať na letiskách, kde je paralyzovaná bezpečnostná služba, ktorá kontroluje cestujúcich. Armáda, polícia a ďalšie dôležité služby však fungujú.

akú taktiku zvolil šéf Bieleho domu? Prečo vyčkáva a odmieta vyhlásiť stav núdze?

Pretože by to bol veľmi radikálny krok, ktorý by výrazne posilnil právomoci exekutívy. Väčšina republikánov presviedča prezidenta, aby to nerobil. Vyhlásenie stavu núdze totiž do určitej miery znamená popretie ústavných princípov a základných prvkov demokracie. Myslím si tiež, že by to nebolo úspešné a tento krok by Kongres ihneď napadol na súde.

Donald Trump v meste McAllen v Texase diskutuje s miestnymi šerifmi o tom, ako by mohla vyzerať výstavba múru medzi USA a Mexikom.Evan Vucci/APDonald Trump v meste McAllen v Texase diskutuje s miestnymi šerifmi o tom, ako by mohla vyzerať výstavba múru medzi USA a Mexikom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite