Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Experti o informačnej vojne: Putinovo Rusko cez internet ničí demokraciu, naša obrana je slabá

.matúš Dávid .svet

Slovensko stále nie je dostatočne chránené pred hrozbou proruských dezinformácií, inšpirovať by nás mohli Pobaltské štáty aj susedné Česko. Čo treba zlepšiť, aby sme neprehrali informačnú vojnu? Redakcia .týždňa oslovila trojicu analytikov s päticou rovnakých otázok o vplyvoch kremeľskej propagandy.

Experti o informačnej vojne: Putinovo Rusko cez internet ničí demokraciu, naša obrana je slabá Alexander Zemlianichenko/AP/SITA Ruský prezident Vladimir Putin počas pravidelnej tlačovej konferencie, počas ktorej varoval pred zvýšením rizika jadrovej vojny.

prečo bola vlani hlavným terčom ruských dezinformácií Ukrajina?

Rusko vedie intenzívnu dezinformačnú kampaň proti Ukrajine už od anexie ukrajinského polostrova Krym, čo bolo jednoznačné porušenie medzinárodného práva. Pre Moskvu bolo dôležité vytvoriť dojem, že na takéto konanie mala oprávnenie, alebo aspoň docieliť to, že prijímatelia falošných správ budú mať pod vplyvom množstva protichodných informácií pocit straty objektívnej pravdy. Keď sa obete dezinformačnej kampane prestanú zaujímať o dianie okolo seba, čo je stav, ktorý Rusku najviac vyhovuje, potom už nič nebráni napĺňaniu Putinových globálnych ambícií. (Monika Masariková, Slovenský inštitút pre bezpečnostnú politiku)

Ukrajina je jedným z hlavných cieľov dezinformačných operácií vedených Ruskou federáciou od pádu režimu ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča vo februári 2014. Moskva sa snaží oslabiť a v ideálnom prípade aj rozvrátiť súčasné vedenie v Kyjeve a zmeniť geopolitické smerovanie celej krajiny. Vzhľadom na to, že výsledok ukrajinského konfliktu ovplyvní geopolitickú situáciu v širšom regióne, Rusko venuje všetkým aspektom mimoriadnu pozornosť. (Daniel Milo, GLOBSEC Policy Institute)

Primárnym cieľom Ruskej federácie je zabrániť Ukrajine, aby sa stala plnohodnotným demokratickým a prosperujúcim štátom. Mohla by totiž slúžiť ako pozitívny príklad pre občanov Ruska, že sa môžu mať dobre aj s iným typom režimu. Preto Moskva na Ukrajinu dlhodobo útočí, a to nielen konvenčne, ale aj v informačnom priestore. (Veronika Víchová, Think-tank Evropské hodnoty)

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite