Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Päť predpovedí pre rok 2019

.tomáš Němeček .svet .český týždeň Tomáša Němečka

Z roku 2018 už sa stal materiál pre historikov – zato letopočet 2019 je výzva pre každého novinárskeho veštca. Čo sa dá tento rok čakať v Česku?

Päť predpovedí pre rok 2019 Natália Ložeková / natalialozekova.sk

ako najistejšia predpoveď sa javí pokračujúca prosperita. Český rozpočet na rok 2018 sa plánoval ako deficitný (-50 miliárd korún), ale blahobyt priniesol o toľko vyššie platy a nižšiu nezamestnanosť, že sa na daniach vybralo viac, než sa premiérovi Babišovi snívalo. Vláda nakoniec uzavrela minulý rok s malým prebytkom +2,9 miliardy korún (113 miliónov eur) a štátny dlh sa znížil z 32 na 30 % HDP. A aj keď možno aj na naše hobitie údolie spokojnosti tento rok dopadnú ťažkosti zvonka – od brexitu po americké obchodné vojny –, zatiaľ to v Česku nikto reálne nečaká. Od vlaňajšej jari máme viac voľných miest (naposledy 323-tisíc) ako ľudí bez zamestnania (215-tisíc). Kto nemôže na Slovensku zohnať prácu, nech ide sem.

Druhá bezpečná predpoveď: tento rok sa má konečne uzavrieť vyšetrovanie Andreja Babiša a jeho blízkych pre zneužitie eurodotácií na premiérov luxusný areál Čapí hnízdo. Pôvodný termín bol do konca minulého roka, polícia si ho v poslednej chvíli posunula na koniec apríla. Vrchná štátna zástupkyňa v Prahe Lenka Bradáčová (obdoba slovenského špeciálneho prokurátora) nedávno odkázala, že už jej dochádza trpezlivosť, dozerajúci štátny zástupca má byť podľa nej aktívnejší a dôraznejší. Tento rok by sa mali prieťahy skončiť. Čo však začne robiť predseda vlády vo chvíli, keď by mal prísť k Mestskému súdu v Prahe do ohrádky pre obžalovaných a keď mu bude reálne hroziť trest okolo siedmich rokov väzenia, to nevie nikto. Vylúčiť sa nedá ani blesk z jasného neba v podobe milosti od prezidenta Zemana.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite