Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zatvorené múzeá a úradníci bez peňazí. Trump sa cez „shutdown“ háda s demokratmi, chce miliardy na múr

.matúš Dávid .svet

Američania vstúpili do roku 2019 politickým patom a hádkami. Donald Trump trvá na výstavbe múra pri hraniciach s Mexikom, no demokrati o tom nechcú ani počuť. Kto ustúpi? Dokedy budú zatvorené úrady? O situácii v USA sme sa rozprávali s novinárom Danielom Anýžom zo serveru Aktuálně.cz.

Zatvorené múzeá a úradníci bez peňazí. Trump sa cez „shutdown“ háda s demokratmi, chce miliardy na múr Manuel Balce Ceneta, AP/SITA Americký prezident sa dlhodobo snaží vykresliť Mexiko ako krajinu zločincov a teroristov.

spory medzi americkým prezidentom Donaldom Trumpom a demokratmi ohľadom financovania kontroverzného múra na hranici s Mexikom už vyše dva týždne brzdia schválenie nového rozpočtu. Čím je súčasný „shutdown“, teda obmedzené fungovanie americkej vlády a pozastavenie financovania federálnych inštitúcií, výnimočný? 

Treba povedať, že od 70. rokov 20. storočia nastala podobná situácia viac ako dvadsaťkrát. To, čo sa deje dnes, sa začalo ešte za administratívy bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu. Z nudného rokovania o rozdelení vládnych peňazí, určených na chod úradov a inštitúcií, sa stal politický nástroj vydierania. Platí to pre obe strany, demokratov aj republikánov.

prezident Trump teda koná podobne ako kedysi Barack Obama?

Keď bol v roku 2013 „shutdown“ za Obamovej vlády, republikáni v Senáte podmieňovali uvoľnenie peňazí zrušením známej Obamovej reformy zdravotníctva. Pre neho to však bolo neprijateľné, veď išlo o jeden z jeho ústredných legislatívnych úspechov. Republikáni vtedy napokon ustúpili, pretože aj prieskumy ukázali, že z pohľadu verejnosti je taktika vydierania zlá a uškodila by im. V tomto duchu, respektíve ešte viac vyhrotene, sa uberá súčasná situácia a spory medzi Trumpom a demokratmi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite