Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Áno, v Štrasburgu vraždil terorista. Európa však s terorizmom úspešne bojuje

.matúš Baňovič .svet

Útok v Štrasburgu pripomenul, čoho sa Európa v podvedomí stále obáva. Napriek tomu, že počet teroristických útokov v tomto regióne výrazne klesol, môžeme hovoriť o víťazstve? Robia štáty preventívne opatrenia proti prípadným útokom?

Áno, v Štrasburgu vraždil terorista. Európa však s terorizmom úspešne bojuje Jean-Francois Badias/AP/SITA Francúzske bezpečnostné zložky pátrajú po útočníkovi útoku v Štrasburgu.

počet teroristických útokov v európskom regióne rapídne klesol. Ukazuje to aj táto dátová mapa, ktorá zbiera údaje z viacerých internetových zdrojov. Do dnešného dňa bolo v Európe len pár útokov oproti predchádzajúcim rokom, keď ich počet bol jednak vyšší, ale aj počet obetí bol masívnejší. Medzi najznámejšie útoky radikálnych islamistov určite patrí streľba v redakcii satirického magazínu Charlie Hebdo v Paríži v roku 2015. Rovnako ako streľba v klube Bataclan v tom istom roku, pri ktorej zahynulo viac ako 130 ľudí. Nasledovali vražedné útoky v Bruseli, Berlíne a Barcelone na známej ulici La Rambla. 

Vina sa valila aj na bezpečnostné služby, začalo sa pochybovať o ich schopnosti zabrániť podobným incidentom. Tie istým spôsobom zareagovali a vytvorili systém prevencie. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite