Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kauza Huawei: V Číne bol zadržaný ďalší Kanaďan

.anna Cline .svet

Čínske ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že miestne úrady vyšetrujú dvoch kanadských občanov.

Kauza Huawei: V Číne bol zadržaný ďalší Kanaďan AP Kanadský podnikateľ Michael Spavor je bol nezvestný, čínske úrady potvrdili jeho zadržanie.

Podnikateľ Michael Spavor začiatkom týždňa kontaktoval kanadské ministerstvo zahraničných vecí s tým, že ho vypočúvali čínske úrady, potom bol nezvestný a dnes Peking potvrdil jeho zadržanie.  Spavor zmizol krátko  po zatknutí bývalého kanadského diplomata Michaela Korviga. Obaja Kanaďania sú podľa Pekingu podozriví z poškodzovania čínskych národných záujmov.  Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí povedal, že proti obom mužom boli použité „donucovacie prostriedky“. 

Napätie medzi Čínou a Kanadou sa stupňuje od zadržania čínskej podnikateľky Meng Wan-čou, finančnej riaditeľky firmy Huawei v Kanade. Tá čelí vyhosteniu do Spojených štátov. 

„Peking varoval popredných vývojárov firmy Huawei, aby neuchovávali v mobiloch a laptopoch žiadne citlivé informácie.“

Meng Wan-čou je podozrivá z porušovania sankcií USA proti Iránu.  V utorok ju prepustili po zaplatení kaucie vo výške 10 miliónov kanadských dolárov, extradikcii do USA však čelí naďalej. Peking hrozí bližšie nešpecifikovanými následkami v prípade, že jej Kanaďania nedovolia  vrátiť sa domov.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite