Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Utečencov vyzlečú donaha, zbijú ich a zničia im mobily. Češka opisuje policajnú brutalitu na Balkáne

.matúš Dávid .svet

Zima, plné stany a modriny od pohraničníkov. Na Balkáne udreli mrazy. Pri meste Velika Kladuša, na bosniansko-chorvátskych hraniciach, uviazli stovky ľudí. Vďaka dobrovoľníkom majú oblečenie a jedlo. Češka Karolína Augustová už vyše pol roka sleduje, ako policajti na hraniciach bijú ľudí na úteku.

Utečencov vyzlečú donaha, zbijú ich a zničia im mobily. Češka opisuje policajnú brutalitu na Balkáne NO NAME KITCHEN Chorvátska polícia pravidelne bije migrantov na hraniciach.

odkedy pôsobíte na Balkáne a kde ako dobrovoľníčka pomáhate?

Na tzv. balkánskej trase sa pohybujem takmer rok a pol. Najskôr som bola v srbských mestách Belehrad, Šid či Subotica. Posledných sedem mesiacov pôsobím v bosnianskom mestečku Velika Kladuša. Utečenci tu našli akoby alternatívnu cestu do Európskej únie (EÚ) po tom, čo sa trasa cez Srbsko a Maďarsko úplne uzavrela. Spolu s mestom Bihać je Velika Kladuša v Bosne a Hercegovine akýsi hotspot, cez ktorý sa ľudia snažia prejsť do Chorvátska a vstúpiť tak do EÚ. Spolupracujem s neziskovými organizáciami – španielskou No Name kitchen (NNK) a lokálnou SOS Team Kladuša. Najmä prvá spomenutá organizácia sa zameriava na ľudí, ktorí žijú mimo formálnych táborov, a teda bez oficiálnej pomoci od štátu.

aká je dnes situácia vo Velikej Kladuši pri hraniciach s Chorvátskom?

Na jar a v lete žili utečenci v tábore v parku. Bosna nevedela na príchod toľkých ľudí okamžite reagovať. Z parku ich neskôr presunuli na lúku na okraji mesta, vedľa psieho útulku. Dlho tam boli bez poriadnych stanov a hygienických zariadení. S príchodom zimy začala postupne polícia prevážať ľudí do kempu vedľa Velikej Kladuši. Je tam postavený veľký stan, ale žijú v ňom stovky ľudí na malom priestore. Spočiatku migrantom veľmi pomáhali tamojší obyvatelia, no čoraz viac preberá kontrolu polícia a je tu veľký tlak na to, aby boli všetci umiestnení v oficiálnych centrách, ktoré sú kontrolované. Niekto, kto nechal u seba prespať sýrsku rodinu, dostal napríklad od štátu pokutu tisíc eur.

Tábor pri mestečku Velika Kladuša na bosniansko-chorvátskych hraniciach.No Name KitchenTábor pri mestečku Velika Kladuša na bosniansko-chorvátskych hraniciach.

ako funguje azylový systém v Bosne a Hercegovine?

Je veľmi komplikovaný. Ľudia, ktorí chcú požiadať o azyl a byť legálnymi utečencami, potrebujú navštíviť úrad ministerstva vnútra, ktorý je v Bihaći. Tam ich však teraz nikto nechce previesť, pretože majú zakázaný akýkoľvek pohyb po krajine.

prečo?

Zaviedli to po proteste pred asi mesiacom. Zhruba dvesto ľudí vtedy demonštrovalo za otvorenie hraníc.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite