Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zomrel bývalý americký prezident George Bush starší

.ľuboslava Kráľová .svet

Bol šéfom Bieleho domu v rokoch 1989 až 1993, trpel Parkinsonovou chorobou aj častými zápalmi pľúc a svoje 90. narodeniny oslávil zoskokom s padákom z vrtuľníka. George Herbert Walker Bush.

Zomrel bývalý americký prezident George Bush starší Dennis Cook/AP/SITA

bývalý prezident George Herbert Walker Bush bol najstarším žijúcim bývalým prezidentom USA, zomrel vo veku 94 rokov. Bol tiež otcom neskoršieho amerického prezidenta Georgea W. Busha, ktorý sa na post prezidenta USA dostal v rokoch 2001 až 2009. Najdôležitejším momentom prezidentovania Georga Busha staršieho bola vojna v Perzskom zálive.

Už od malička bol vedený ku službe verejnosti, preto po štúdiu na akadémii v americkom Andoveri ako 18-ročný vstúpil do armády. Počas druhej svetovej vojny sa ako najmladší letec námorníctva USA zúčastnil 58 útočných misií, počas jednej akcie ho zostrelili Japonci. Zachránila ho však americká ponorka. Za túto udalosť neskôr dostať ocenenie - kríž za hrdinstvo.

„V roku 1988 George Bush starší vyhral voľby a 20. januára 1989 sa stal 41. prezidentom USA.“

Po vojne sa oženil so Barbarou Pierceovou, ktorá sa mu stala dlhoročnou manželkou. Následne nastúpil Bush do Republikánskej strany a po ôsmych rokoch pôsobenia v jej štruktúrach sa stal senátorom za americký štát Connecticut. Pracoval tiež ako veľvyslanec USA pri Organizácii Spojených národov (OSN), na čele americkej tajnej služby CIA v rokoch 1976-1977, nakoniec prvý krát neúspešne kandidoval na post prezidenta USA v roku 1980.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite