Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina zakázala vstup ruským mužom, blízko hraníc vidí ich tanky

.redakcia .svet

Zákaz sa nebude vzťahovať len na striktne vymedzené výnimky udelené z humanitárnych dôvodov.

Ukrajina zakázala vstup ruským mužom, blízko hraníc vidí ich tanky Mykhailo Markiv/Presidential Press Service/AP/SITA

ukrajina zakázala ruským mužom vo veku 16 až 60 rokov vstup na svoje územie. Ukrajinský prezident Petro Porošenko v piatok na Twitteri oznámil, že toto opatrenie bolo prijaté s cieľom zabrániť Rusom vo vytvorení „súkromných armád“ bojujúcich na ukrajinskom území. Informovala o tom agentúra AP.

Zákaz sa nebude vzťahovať len na striktne vymedzené výnimky udelené z humanitárnych dôvodov.

K takémuto opatreniu Ukrajina pristúpila v čase napätia medzi Ruskom a Ukrajinou, ktoré sa vystupňovalo, keď Rusko v nedeľu v oblasti Kerčského prielivu zajalo tri lode ukrajinských námorných síl spoločne s 24 členmi ich posádok. 

Tento incident vyvolal obavy z prepuknutia otvoreného vojenského konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. V reakcii naň schválil ukrajinský parlament vyhlásenie stanného práva v desiatich oblastiach na hraniciach krajiny.

Moskva doposiaľ odoláva výzvam na prepustenie zadržaných Ukrajincov, pričom ruský prezident Vladimír Putin trvá na tom, že ruské sily mali právo lode skonfiškovať. Porošenko sa o zajatých námorníkoch vyjadril ako o „vojnových zajatcoch“ a vyzval Putina, aby ich prepustil. Medzinárodné spoločenstvo by malo takéto výzvy podporiť.

Rybatske, 26. november 2018. Deti zo sirotinca pomáhajú stavať barikády v dedine 25 kilometrov od Mariupoľa.Sergey Vaganov/AP/SITARybatske, 26. november 2018. Deti zo sirotinca pomáhajú stavať barikády v dedine 25 kilometrov od Mariupoľa.

tanky pred Ukrajinskou hranicou

Porošenko zároveň v piatkovom rozhovore pre stanicu Sky News vyhlásil, že má dôkazy o zhromažďovaní ruských tankov na hraniciach s Ukrajinou. Sky News ukázal i letecké zábery, na ktorých sa podľa neho tanky zoraďujú pozdĺž hranice – v blízkosti ruského muničného skladu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite