Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ako Babiš kriví Česko

.tomáš Němeček .svet .politika

Česká vláda prežila v piatok ďalšie hlasovanie o nedôvere. Ale jej predseda Andrej Babiš a jeho kriminálna kauza poškodzujú spoločnosť. Krivia totiž jej inštitúcie od polície po médiá.

Ako Babiš kriví Česko MAĽBA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NÁMET RÓBERT CSERE

„Musíme požadovať výmenu premiéra. Hovoríme tomu model Pellegrini,“ vyhlásil minulý pondelok podpredseda českej sociálnej demokracie a hajtman Pardubického kraja Martin Netolický. Bolo to ešte pred mimoriadnou schôdzou parlamentu, kde sa malo hlasovať o nedôvere pražskej vláde. K „modelu Pellegrini“ sa prikláňali aj ďalší funkcionári a poslanci najstaršej českej politickej strany. Takže menšinová vláda, do ktorej hnutie ANO miliardára Babiša pribralo ČSSD a ktorú z parlamentných lavíc podporujú komunisti výmenou za vplyv a funkcie, by mala pokračovať. Len by v nej nemal byť Babiš.

Dôvod pozná v Česku každý. Premiér je už vyše roka stíhaný za možný dotačný podvod v kauze svojho súkromného areálu Čapí hnízdo. Spolu s ním sú obvinené jeho dve dospelé deti z prvého manželstva, jeho súčasná manželka aj jej brat a manažéri Babišovho holdingu Agrofert. Polícia chce uzavrieť vyšetrovanie do konca roka, potom má štátny zástupca vypracovať obžalobu.

Lenže premiér vraví, že sa z funkcie nehne. „Nikdy neodstúpim. Nikdy! Nech si to všetci zapamätajú,“ odkázal. Sociálni demokrati sa stiahli. Na piatkovom hlasovaní o nedôvere sa nezúčastnili a odišli zo sály, pretože podľa ich slov síce nechcú hlasovať za Babiša, ale ani proti vlastnej vláde.

Parlamentné počty sú jednoduché. ANO má 78 poslancov z 200. Pre vyslovenie nedôvery musí demokratická opozícia (70 poslancov) získať proticudzineckú stranu Tomia Okamuru (22) a k nej ešte buď vládnych sociálnych demokratov (15), alebo komunistov (15). Nezískala ani jedných, takže kabinet ide ďalej.

prázdniny na Kryme

Kauzu Čapí hnízdo v poslednom čase oživili novinári. Najprv verejnoprávny Český rozhlas získal policajné dokumenty, z ktorých vytiahol desať hlavných dôkazov proti premiérovi (.týždeň č. 46/2018). Ide napríklad o interné materiály financujúcej banky HSBC alebo o pohyby na účte a o výpovede svedkov, z ktorých má podľa názoru polície vyplývať, že Babiš stavbu Čapího hnízda riadil, platil a zadával.

O týždeň neskôr prišla bombastická „dokumentárna dráma“ serveru Seznam Zprávy (.týždeň č. 47/2018). Investigatívni reportéri Sabina Slonková a Jiří Kubík natočili vo Švajčiarsku na skrytú kameru 35-ročného premiérovho syna Andreja Babiša mladšieho. Toho doteraz polícia nedokázala vypočuť, pričom jeho ošetrujúca psychiatrička predložila posudok, podľa ktorého nie je schopný účasti na trestnom konaní. Polícia posudku neuverila, lenže bez výsluchu Babiša juniora nechcela vyšetrovanie uzavrieť. Synov prvý a zatiaľ posledný rozhovor pre médiá sa odohral medzi dverami ženevského bytu pod dohľadom matky. A vyvolal pochopiteľné ohromenie.

„Na demonštrácii proti Babišovi sa v Prahe zišlo na štátny sviatok 17. novembra najmenej 30-tisíc ľudí.“

Mladý Babiš totiž tvrdil, že jeho psychiatrička Dita Protopopová a jej ruský manžel Petr ho počas vyšetrovania vyviezli mimo EÚ do ruskej jurisdikcie – najprv do Kaliningradu a neskôr na okupovaný Krym (on sám to nazýva „únosom“ a na skrytú kameru tvrdí, že má z Protopopova strach). O posudku doktorky Protopopovej nevedel a sám seba považuje za schopného výpovede, aj keď pred český súd sa mu prísť nechce.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite