Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Spoločné vrtuľníky, ponorky, špióni. Krok po kroku smerujeme k Európskej armáde

.filip Minich .svet

Výcvikové centrum pre špiónov, útočné helikoptéry, nové typy vojenských dronov, obrnené vozidlá či výzvedné balóny. To všetko pod vlajkou EÚ. Už čoskoro.

Spoločné vrtuľníky, ponorky, špióni. Krok po kroku smerujeme k Európskej armáde AP/SITA Francúzsky prezident Emmanuel Macron je najsilnejším zástancom európskej armády.

ministri obrany odsúhlasili ďalší balík, tentoraz 17-tich spoločných vojenských projektov. Zapojili sa takmer všetky štáty Európskej únie vrátane Slovenska. Ide o takzvanú Stálu štruktúrovanú spoluprácu v obrane (PESCO), ktorá má zjednocovať vojenské aktivity v Únii. Pointa je ušetriť miliardy eur na vývoji, podporiť domáci zbrojársky priemysel a znížiť spoliehanie sa Európskej únie na Spojené štáty.  

cIA made in EU

Najzvučnejšie pôsobí plán zriadenia spoločnej európskej školy pre špiónov. Únia hovorí o prepájaní tajných služieb už dlhé roky. Prehlbovanie spolupráce doteraz vždy blokovala Veľká Británia. S blížiacim sa brexitom však Londýn zámer viac nebrzdí. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite