Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kam sa vydá Británia?

.dalibor Roháč .svet .komentár týždňa

„Najhoršia dohoda v histórii,“ povedal Nigel Farage o dohode, ktorú uzavrela Theresa May. Podľa poslanca Jacoba Rees-Mogga dokonca „urobí z Británie nie vazalský štát, ale otrocký.“ Naozaj?

Kam sa vydá Británia? Matt Dunham/AP/SITA Britská premiéra Theresa May.

kabinet musí dohodu zastaviť,“ vraví exminister zahraničia Boris Johnson. Ostrou kritikou nešetria ani David Davis a Dominic Raab –bývalí ministri pre odchod z EÚ, ktorých ministerstvo dohodu vyrokovalo.

Pár dní od zverejnenia textu sa však euroskeptická rebélia zadrháva. Hlavným dôvodom je, že nikto nemá alternatívu. Na rozdiel od kampaňových sľubov nie je totiž odchod nijakým „obedom zadarmo“. Znovuzískanie plnej národnej kontroly nad všetkými domácimi pravidlami a reguláciami, o ktorú išlo niektorým euroskeptikom, by neodvratne znamenalo pretrhanie existujúcich obchodných väzieb, ktoré vychádzajú z toho, že EÚ a Spojené kráľovstvo tvoria spoločný trh.

Okrem obdivuhodného odhodlania dotiahnuť celú záležitosť do konca preto slúži Mayovej ku cti, že túto základnú logiku chápe. Na rozdiel od „rebelov“ odmieta poškodiť vlastnú krajinu kvôli ideologickej obsesii suverenitou, ktorá je v 21. storočí len imaginárna – pokiaľ teda nechceme žiť v spoločnostiach ako Severná Kórea, ktoré sa zahraničným väzbám naozaj vyhýbajú.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite