Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovák bojuje po boku separatistov na Ukrajine. Obvinili ho, môže ísť za mreže

.matúš Dávid .svet

Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila prvého Slováka, ktorý bojuje na strane proruských separatistov na východe Ukrajiny. Mário R. je na Donbase už tri roky a podporuje rebelov. Čo vieme o slovenských žoldnieroch na Ukrajine? A ako sa skončili nelegálne voľby v separatistických oblastiach?

Slovák bojuje po boku separatistov na Ukrajine. Obvinili ho, môže ísť za mreže AP/SITA Na východe Ukrajiny separatisti zorganizovali voľby, ktoré Kyjev ani Západ neuznajú.

vôbec prvému obvineniu z účasti na bojoch organizovaných ozbrojenou skupinou na východe Ukrajiny čelí Slovák Mário R. Na sociálnej sieti o tom informovala Polícia Slovenskej republiky. V prípade dokázania viny mu hrozí trest dva až osem rokov väzenia. „Obvinený sa minimálne od júla 2015 až doposiaľ ako člen organizovaných ozbrojených skupín bojujúcich na strane proruských separatistov s použitím zbraní aktívne podieľal a ďalej aktívne podieľa počas vojny na území iného štátu na bojovej činnosti organizovaných ozbrojených skupín, a to najmä v Doneckej oblasti v regióne Donbas,“ informovala slovenská polícia na Facebooku.

 

Vyšetrovanie v tejto veci začala Generálna prokuratúra SR, vyšetrovateľ národnej protiteroristickej jednotky NAKA potom obvinil Mária R. zo zločinu účasti na bojovej činnosti organizovanej ozbrojenej skupiny na území iného štátu. Ide o prvý prípad, keď naše úrady obvinili Slováka bojujúceho po boku separatistov proti ukrajinskej armáde. Účasť na bojových operáciách polovojenských jednotiek v zahraničí je na Slovensku trestným činom od roku 2016. Poslanci Národnej rady SR ho doplnili do trestného zákonníka práve po tom, čo vyšlo najavo, že k separatistom na východe Ukrajine sa pridali aj Slováci. Okrem aktívnej účasti na bojoch je trestné aj verbovanie nových žoldnierov či výcvik a finančná podpora vzbúrencov. 

zistenia blogera Jána Benčíka

O pôsobení Slovákov v radoch proruských separatistov na východe Ukrajine sa verejnosť po prvý raz dozvedela už pred niekoľkými rokmi. V minulosti o slovenských žoldnieroch na Donbase informovali viaceré slovenské médiá a napríklad aj reportér Tomáš Forró či známy bloger Denníka N Ján Benčík, ktorý píše o nebezpečenstve extrémizmu a odhaľuje rozličných konšpirátorov a proruských trollov. 

V jednom zo svojich blogov Ján Benčík spomína aj meno viackrát odsúdeného kriminálnika Mária Reitmana, ktorý sa mu mal v minulosti aj cez sociálnu sieť Facebook vyhrážať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite